Dakar

Mooi en zwaar

Foto’s Frank Fife/AFP en Ricardo Mazalan/AP

Voor de tiende keer was Zuid-Amerika het strijdtoneel van ‘Le Dakar’, de rally die sinds 1978 het startpunt is van het autosportseizoen. Van 6 tot en met 20 januari ploegden 335 voertuigen door Peru, Bolivia en Argentinië, iets meer dan de helft van de deelnemers bereikte de finish.

De Spanjaard Carlos Sainz, vader van de gelijknamige Formule 1-coureur, won bij de auto’s, bij de trucks ging de zege naar de Rus Eduard Nikolaev. Een primeur was er voor de Oostenrijker Matthias Walkner, winnaar bij de motoren.

Voor Nederland waren er etappe-overwinningen van Bernhard ten Brinke (de eerste ooit bij de auto’s)

en trucker Ton van Genugten (vier in totaal). Maar ‘Le Dakar’ liet vooral zien waarom het nog altijd ’s werelds mooiste en zwaarste rally is.