CBS: recordaantal woningen verkocht

De groei in het aantal transacties loopt wel terug en de prijzen lopen op door krapte op de woningmarkt.

Een net verkocht huis in Utrecht.
Een net verkocht huis in Utrecht. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

In het vierde kwartaal van 2017 zijn 66.000 woningen verkocht. Nog nooit lag het aantal verkochte bestaande particuliere woningen zo hoog in een kwartaal. De transacties zijn goed voor een totaalbedrag van 18 miljard euro, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Het vorige verkooprecord werd een kwartaal eerder gebroken. Toen werden ruim 61.000 woningen verkocht. Ook het jaar 2017 brak een record met bijna 242.000 verkochte woningen, 12,6 procent meer dan een jaar eerder:

Vorige week publiceerde makelaarsvereniging NVM ook verkoopcijfers over het vierde kwartaal van 2017. De NVM, waarvan de aangesloten makelaars zo’n 75 procent van alle koopwoningen in Nederland verhandelen, meldde toen een daling van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat verschil komt doordat de NVM zich baseert op voorlopige contracten van door NVM-makelaars verkochte woningen, terwijl het CBS zich baseert op koopaktes die zijn geregistreerd bij het Kadaster.

Lees meer over de cijfers van de NVM: Voor het eerst sinds crisis minder woningen verkocht

Verkoop grote steden stagneert

De groei in het aantal transacties loopt wel terug, aldus het CBS. Zo lag het aantal verkopen in de provincie Utrecht afgelopen kwartaal al 1 procent lager dan een jaar eerder. Ook in Noord-Holland is steeds meer sprake van krapte.

Door de krapte, wacht makelaars een moeilijke tijd. Hun rol is allang niet meer enkel het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Lees: Makelaar vindt zichzelf opnieuw uit

Vooral in de vier grote steden stagneert het aantal verkochte woningen. In Utrecht daalde dat zelfs met 4,2 procent, in Amsterdam met 7,5 procent. In Rotterdam (+3,3 procent) en Den Haag (+2,8 procent) was nog wel sprake van lichte groei.

Prijzen stijgen

Gemiddeld waren woningen afgelopen kwartaal 8,2 procent duurder dan in het vierde kwartaal van 2016 (+7,6 procent in heel 2017). In de vier grote steden lagen de prijzen in het vierde kwartaal 11 procent hoger.

In Amsterdam kost een woning nu gemiddeld 415.000 euro. In heel Nederland was dat gemiddeld 267.000 euro in het vierde kwartaal, 263.000 euro in heel 2017:

Lees ook: Zeventien vragen over de hausse op de huizenmarkt