BMX’er Van Gorkom uit coma ontwaakt

Eerder deze maand kwam Jelle van Gorkom ten val tijdens een training op Papendal en raakte zwaargewond.

Jelle van Gorkom wint de zilveren medaille tijdens de finale BMX op het Olympic BMX Centre tijdens de Olympische Spelen van Rio.
Jelle van Gorkom wint de zilveren medaille tijdens de finale BMX op het Olympic BMX Centre tijdens de Olympische Spelen van Rio. Foto Sander Koning/ANP

De Nederlandse BMX’er Jelle van Gorkom is uit zijn coma ontwaakt. Dat heeft het nationaal sportcentrum Papendal maandag in een verklaring bekendgemaakt. De sporter is buiten acuut levensgevaar “maar nog licht bij bewustzijn en kwetsbaar”.

Van Gorkom kwam eerder deze maand ten val tijdens een training op het parcours van Papendal door een veiligheidsketting die een meter boven de grond hing. De BMX’er raakte zwaargewond: hij brak ribben, had een breuk in zijn gezicht, een scheurtje in zijn schedel en beschadigingen aan zijn lever, milt en nieren. Volgens Papendal werd hij kunstmatig slapende gehouden om zijn lichaam tijd te geven om te herstellen.

Twitter avatar Papendal Papendal BMX’er @jellevangorkom is buiten acuut levensgevaar. Hij is uit coma 🙏, maar nog licht bij bewustzijn en kwetsbaar.… https://t.co/BFZMFu5GI8
Lees meer over de val: Jelle van Gorkom in coma door ‘misselijkmakende fout’

De sporter reageert op prikkels en maakt contact. Papendal noemt het “een belangrijke eerste stap”, maar Van Gorkom zou nog een lange revalidatieperiode nodig hebben. Het is niet duidelijk of hij volledig zal herstellen.

Civiele procedure

Sportrechtadvocaat Michel van Dijk zei eerder tegen NRC dat hij een civiele procedure verwacht waarbij Papendal aansprakelijk wordt gesteld. Iemand was vergeten de veiligheidsketting weg te halen, die juist ongelukken met buitenstaanders moet voorkomen. Dat zou wijzen op “nalatigheid en onvoldoende toezicht”.

Correctie 22-1-2018: in een eerdere versie van dit artikel werd de achternaam van Jelle van Gorkom verkeerd gespeld. Dit is aangepast.

    • Christiaan Paauwe