Turkije begint met grondoffensief Noord-Syrië

De Koerdische militie YPG zegt de aanval te hebben afgeslagen. Zaterdag begon Turkije al met luchtaanvallen in het noorden van Syrië.

Een Turkse tank op transport aan de grens met Syrië.
Een Turkse tank op transport aan de grens met Syrië. Foto AP

Het Turkse leger is samen met Syrische rebellen zondagochtend een grondoffensief begonnen tegen de Koerdische militie YPG in Noord-Syrië. Dat heeft premier Binali Yildirim tijdens een persconferentie bekendgemaakt, schrijft Al Jazeera. Het leger zou bezig zijn met een opmars in de regio Afrin. Het grondoffensief volgt een dag na Turkse luchtaanvallen in de regio.

Volgens de premier wil Turkije een “veiligheidszone” creëren van zo’n dertig kilometer. Het Turkse staatspersbureau Anadolu schrijft dat het leger in Afrin inmiddels zo’n vijf kilometer is opgerukt. De Koerden ontkennen dat het de Turken gelukt is om de Koerdische regio binnen te komen, schrijft Reuters. De opmars zou na hevige gevechten zijn gestaakt.

“Alle Turkse grondaanvallen zijn tot nu toe afgeslagen en [de Turkse troepen, red.] zijn gedwongen om terug te trekken”, zegt een YPG-woordvoerder. Het is nog onduidelijk of bij de gevechten doden zijn gevallen. Yildirim zegt dat tijdens de operatie nog geen Turkse soldaten gewond zijn geraakt.

Erdogan hoopt dat de strijd snel besloten is

Turkije zegt dat de operatie samen met het Vrije Syrische Leger gericht is op “terroristen” in de regio. Het land wil naast de YPG en de Turks-Koerdische terreurbeweging PKK ook restanten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) verdrijven.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei zondag tijdens een toespraak dat hij hoopt dat de militaire operatie “in zeer korte tijd” voorbij is en dat Turkije vastbesloten is om de Koerdische militie uit Afrin te verdrijven. “Er is geen weg terug”, concludeerde de president. Ook waarschuwde Erdogan aanhangers van de pro-Koerdische oppositie in zijn land om niet te demonstreren tegen de operatie.

Wat willen de verschillende partijen in het conflict? Lees: Stratego spelen in het noorden van Syrië

Het Turkse grensplaatsje Reyhanli is volgens de lokale burgemeester zondag bestookt met een raket afkomstig uit het noorden van Syrië, schrijft Reuters. Daarbij zou een dode zijn gevallen en zouden 32 mensen zijn gewond geraakt. Eerder zei Turkije dat een ander Turks grensplaatsje, Kilis, was geraakt door vier raketten uit Syrië. Twee huizen en een kantoor werden beschadigd en er viel een gewonde. De raketten zouden zijn afgevuurd door de Koerden uit Noord-Syrië. Het Turkse leger schoot terug met artillerie, meldt persbureau AP.

Turkse luchtaanvallen zaterdag luidden het begin van het offensief genaamd ‘Operatie Olijftak’ in. Inmiddels zijn volgens Turkije meer dan 150 militaire doelwitten in Noord-Syrië geraakt. De eerste reeks luchtaanvallen eiste volgens de YPG tien levens, onder wie zeven burgers, schrijft AFP.

Politiemacht in Noord-Syrië

Met het naderende einde van het zelfverklaarde kalifaat in Syrië is nu de vraag hoe de toekomst van Syrië eruit komt te zien. De Verenigde Staten maakten onlangs bekend een politiemacht van 30.000 man te willen opzetten in het noorden van het land. Deze zou de vrede in de regio moeten bewaren. De YPG, een bondgenoot van de VS in de strijd tegen IS, zou binnen de politiemacht een belangrijke rol krijgen.

De Turken reageerden woedend op wat het land ziet als een Koerdisch leger aan de zuidgrens van Turkije. Volgens Ankara is de YPG een terreurleger en een verlengstuk van de PKK, dat al decennia strijdt voor een onafhankelijke Koerdische staat in het zuidoosten van Turkije.

Afrin op de kaart:

Frankrijk wil staakt-het-vuren, VS roepen op tot terughoudendheid

Frankrijk roept alle strijdende partijen op tot een staakt-het-vuren. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian wil een spoedbijeenkomst met de VN-Veiligheidsraad om te praten over de gevechten in Afrin en andere regio’s in Syrië. Ook zei Le Drian dat hij zondagochtend met zijn Turkse ambtgenoot heeft gesproken.

Twitter avatar JY_LeDrian Jean-Yves Le Drian #Syrie : Ghouta, Idlib, Afrin - la France demande une réunion urgente du Conseil de Sécurité des Nations Unies. Ent… https://t.co/wB8crOebz8

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft zaterdag telefonisch contact gehad met zijn Turkse en Russische collega’s. Volgens zijn woordvoerder heeft Tillerson Turkije opgeroepen “terughoudend op te treden”. Tillerson vindt dat de militaire operaties van Turkije “punctueel en beperkt in omvang en duur” moeten zijn om burgerslachtoffers te voorkomen.

Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie reageerde. Volgens minister Jim Mattis wisten de Verenigde Staten dat Turkije een inval had gepland. Volgens Mattis had Turkije “legitieme veiligheidsredenen”:

“Turkije was openhartig, ze waarschuwden ons voordat zij hun vliegtuigen de lucht in stuurden, in overleg met ons. We werken nu aan de weg vooruit. We zullen tot een oplossing komen.”