‘Shutdown’ VS is politiek riskant

Amerikaanse overheid sluit

De Republikeinse Partij heeft alle macht en blijkt toch niet in staat de VS te regeren.

Precies een jaar nadat Donald Trump op de trappen van het Capitool de eed had afgelegd, is Washington in de grootste crisis sinds jaren gestort. In de nacht van vrijdag op zaterdag, om middernacht, sloot de landelijke overheid.

De Senaat kon het niet eens worden over een voorstel om de landelijke overheid te blijven financieren. Op zaterdagochtend 6 uur Nederlandse tijd was het geld op, en ging de eerste ‘shutdown’ sinds 2013 in.

Die sluiting duurde destijds meer dan twee weken. Maar toen stond president Obama tegenover een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Voor het eerst sinds 1979 is er nu een shutdown terwijl één partij zowel het Congres als het Witte Huis beheerst.

De Republikeinen, die in beide kamers van het Congres een meerderheid hebben, oogden in de aanloop naar de sluiting chaotisch en disfunctioneel. Leiderschap van president Trump, die zich als presidentskandidaat liet voorstaan op zijn talent om deals te sluiten, was vrijwel onzichtbaar in de crisis.

Het gevolg: de federale diensten sluiten. Alle ministeries zijn dicht, honderdduizenden ambtenaren worden zonder behoud van salaris naar huis gestuurd. Nationale parken, musea en overheidsinstellingen gaan dicht. Amerikanen in overheidsdienst die ‘essentieel’ werk verrichten, zoals militairen, postbodes en douaniers, blijven aan het werk. De Belastingdienst, het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Huisvesting sturen het overgrote deel van de ambtenaren naar huis. Defensie blijft grotendeels aan het werk.

De ‘shutdown’ was onvermijdelijk. Het Huis van Afgevaardigden ging donderdag akkoord met een motie om de overheid in ieder geval tot februari open te houden. Maar toen al was duidelijk dat de Senaat dat niet zou doen. De Democraten wilden dat er ook een oplossing zou komen voor circa 700.000 migranten zonder geldige verblijfsvergunning, die als kind naar de VS waren gekomen. In september zette Trump een streep door DACA, de wet die deze migranten bescherming bood.

Maar Trump hintte ook regelmatig op een permanente verblijfsstatus voor deze zogenoemde ‘Dreamers’. Onder Republikeinen is er brede steun voor, in ieder geval in de partijtop. Amerikanen zijn in overgrote meerderheid (87 procent) voor een verblijfsstatus voor deze migranten. Dat maakt deze sluiting nog unieker: één partij regeert, en laat de overheid sluiten over een onderwerp dat niet eens echt omstreden is.

Opmerkelijk is dat Trump, volgens reconstructies in de Amerikaanse pers, vrijdag bereid was toe te geven aan de Democratische wens. Hij werd gecorrigeerd door stafchef John Kelly, die de Democratische Senaatsfractievoorzitter Chuck Schumer belde dat er geen deal was. Dit gebeurde onder druk van radicale Republikeinen in het Congres. Democraten en Republikeinen kwamen dit weekend geen stap dichter bij een oplossing.

Sluiting van de federale overheid is niet alleen een bestuurlijk drama. Het is politiek levensgevaarlijk. Kiezers verachten dit vertoon van disfunctionaliteit. De Republikeinen proberen de schuld nu bij Chuck Schumer te leggen. Er is weliswaar een Republikeinse meerderheid in de Senaat, maar voor een stemming zijn zestig van de honderd stemmen nodig, en de Republikeinen hebben er 51.

„Dit is het gedrag van obstructionistische losers, niet van wetgevers”, stond in een verklaring van de woordvoerder van Trump. Daarin stond ook dat de Democraten „wetteloze immigranten” belangrijker vinden dan „onze eerlijke burgers”. Zo maken de Republikeinen een identiteitskwestie van een politieke impasse.

‘Geen spelletje spelen met levens’

Maar de Republikeinse Partij kan niet alleen naar de oppositie wijzen. Sommige Republikeinse senatoren weigerden mee te stemmen met de eigen partij. Zo kreeg het voorstel om tot stemming over te gaan maar vijftig van de honderd stemmen. Senator Lindsey Graham, een conservatief uit South Carolina, zei: „Ik ga dit spelletje met de levens van migranten niet spelen.” Hij gaf de schuld van de shutdown aan Stephen Miller, een adviseur van Trump die bekendstaat om zijn anti-immigratiestandpunten.

En waar was Trump zelf, de afgelopen dagen? De president speelt traditioneel in dit soort impasses de rol van bemiddelaar. Maar Trump stichtte vooral verwarring. Het begon al tijdens een gesprek met beide partijen over migratie, waarbij twee weken geleden tv-camera’s stonden. Trump gaf de Democraten spontaan gelijk en moest gecorrigeerd worden door een aanwezige Republikein.

Op Twitter keerde Trump zich deze week tegen een Republikeins plan om de financiering van een populaire verzekering voor kinderen te regelen in een korte-termijnbegroting. Op die manier wilden de Republikeinen de Democraten milder stemmen. Maar Trump wees het plan om onduidelijke redenen af. Daardoor slonken de kansen op succes dramatisch.

De afgelopen dagen was Trump vooral afwezig. Hij onderhandelde nauwelijks. Hij nodigde vrijdag Chuck Schumer uit voor een gesprek, en die deed daar, naar eigen zeggen, een dramatische concessie: de Democraten waren bereid te onderhandelen over het plan van een muur aan de Mexicaanse grens, tot nu toe een taboe. Trump ging niet akkoord.

De Republikeinse Partij heeft alle macht en is toch niet in staat te regeren. Hervormingen die raken aan de kernideologie van de partij, zoals de recente belastingwet, lukken soms wel. Maar het besturen van een land verloopt chaotisch, met de shutdown als dieptepunt. De Republikeinse Partij is in de Obama-jaren een oppositiepartij geworden. Alles was geoorloofd, als de plannen van de Democraten maar werden tegengehouden. Daar werd de partij zeer bedreven in. Nu de rollen zijn omgedraaid, weet bijna niemand meer hoe je moet besturen.