Tom Petty overleed aan overdosis pijnstillers

Vlak voor zijn dood speelde Petty met een gebroken heup. Volgens de familie moet de pijn “ondraaglijk” zijn geweest, waardoor hij teveel medicijnen nam.

Tom Petty tijdens een optreden in 2006.
Tom Petty tijdens een optreden in 2006. Foto David Rae Morris / EPA

Zanger Tom Petty overleed in oktober vorig jaar aan het gevolg van een overdosis medicijnen, die hij onbedoeld innam. Dat blijkt uit het rapport van de lijkschouwer, die het overlijden van de rockster onderzocht. De conclusies worden gedeeld met zijn fans in een verklaring die Pettys vrouw en dochter vrijdagavond (lokale tijd) vrijgaven.

Petty scoorde in de jaren 70 en 80 hits met zijn band The Heartbreakers. Hij scoorde hits als Breakdown, American Girl en Refugee. Op 1 november werd de zanger bewusteloos gevonden in zijn huis in het Amerikaanse Malibu, en overleed in het ziekenhuis van Los Angeles aan een hartstilstand. Het was lange tijd onduidelijk wat de oorzaak van de hartstilstand was.

Kort voor zijn dood had Petty verschillende lichamelijke klachten waarvoor hij medicatie kreeg. De zanger had last van een longemfyseem, knieproblemen en een steeds erger wordende pijn in zijn heup. Toch ging hij door met optreden: Tom Petty had net een Amerikaanse tournee van 53 shows afgerond. Tijdens zijn laatste optredens speelde Petty met wat uiteindelijk een volledig gebroken heup bleek te zijn. De familie zegt te vermoeden dat hij zoveel pijn gehad moet hebben, dat hij waarschijnlijk te veel medicatie in één keer heeft genomen.

Necrologie: Tom Petty stond altijd klaar om een goed lied te zingen

Vrouw Dana en dochter Adria schrijven te geloven dat Tom Pettys dood “ongelukkig ongeval” was, maar daar ook het positieve van in te zien.

“(…) we weten nu zeker dat hij pijnloos en op een mooie manier uitgeput heenging, nadat hij had gedaan waar hij zoveel van hield. Nog een laatste keer met zijn ongeëvenaarde rockband optreden voor zijn loyale fans, op de grootste tour in zijn ruim veertig jaar lange carrière.”

Petty was de voorman van de band Tom Petty and the Heartbreakers, een band die eind jaren 70 doorbrak en onder meer tourde met Bob Dylan. Halverwege de jaren 80 ging Tom Petty solo verder, en maakte muziek met onder meer George Harrison, Jeff Lynnes en Roy Orbison. In 1991 voegde hij zich toch weer bij zijn band The Heartbreakers, waarmee hij tot zijn dood bleef toeren.