Technologie

‘Betalingsbedrijf Adyen nog dit jaar naar de beurs’

Adyen, een Nederlands bedrijf in betalingsdiensten, wil nog dit jaar naar de beurs. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Adyen zou zakenbanken JPMorgan Chase en Morgan Stanley hebben uitgekozen om te adviseren. Zowel Amsterdam als New York zijn potentiële locaties voor de aandelenuitgifte. Adyen wilde vrijdag niet reageren, maar in december zei bestuursvoorzitter Pieter van der Does al dat zijn bedrijf „uiteindelijk op de beurs thuishoort”.

Adyen levert digitale betaaldiensten aan bedrijven zoals Uber, Netflix en Spotify. Adyen zorgt dat verschillende betalings- en softwaresystemen van banken en bedrijven soepel kunnen samenwerken en filtert bovendien op frauduleuze overboekingen. De jaaromzet bedroeg in 2016 volgens Bloomberg bijna 600 miljoen, en topman Van der Does zei vorig jaar dat hij verwachtte in 2017 de 1 miljard euro omzet te passeren.

Een gang naar de beurs zou volgens gegevens van Bloomberg ongeveer 1 miljard euro moeten opleveren. Het bedrijf kreeg in 2015 al een investering waarmee het op bijna 2 miljard euro werd gewaardeerd. Bij die investeringsronde was Iconiq Capital betrokken, dat banden heeft met onder meer Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en Twitter-bedenker Jack Dorsey. (NRC)