Schaker, Hearthstone-fan en cricketgek

Peter Svidler Peter Svidler had volgens velen wereldkampioen kunnen worden – als de Rus zich meer met schaken had bezig gehouden.

Peter Svidler: „Ik heb een sterke drang om mijn tijd zo goed mogelijk te besteden, maar dat doe ik niet.”
Peter Svidler: „Ik heb een sterke drang om mijn tijd zo goed mogelijk te besteden, maar dat doe ik niet.” Foto Dijkstra bv

Zo ongeveer het eerste wat Peter Svidler deed nadat hij was uitgenodigd voor het Tata Steel toernooi, was een tweet de wereld in sturen voor zijn volgers. En dan niet zijn schaakvolgers. De 41-jarige Rus tweette dat hij door het schaaktoernooi in Wijk aan Zee helaas geen gebruik kon maken van de uitnodiging die hij had ontvangen van de organisatie van het WK Hearthstone dat gelijktijdig in Amsterdam plaatsvond. Wie was geïnteresseerd in tickets of een flinke korting op een hotelkamer, kon zich bij hem melden.

Svidler is momenteel in de ban van Hearthstone en als hij ergens van in de ban is, zijn er geen grenzen. Hij beleeft nog meer plezier aan de razend populaire kaartgame dan aan poker, waar hij zich eerder vol op stortte. „Het begon ook nu vanuit de wens ’s avonds iets te doen te hebben tijdens schaaktoernooien. Je wilt je ontspannen en je kunt niet altijd je gedachten bij een boek houden.” Hearthstone is bovendien geknipt voor schakers. „Je moet beslissingen afwegen, goed rekenen, doet om de beurt een zet en speelt tegen één tegenstander.”

Met zijn huidige niveau zegt hij mijlenver verwijderd te zijn van het grote geld, zoals in Amsterdam, waar de prijzenpot één miljoen dollar is. Wel zit hij inmiddels op Twitch, waar hij live zijn eigen Hearthstone partijen streamt. „Ik houd van streamen. Je doet iets wat je leuk vindt en tegelijkertijd praat je er met mensen over.” Dat plezier zie je ook wanneer hij op de schaaksite chess24 ‘banter blitz’ speelt, snelschaakpartijtjes tegen wie maar wil, terwijl hij vertelt wat zijn plannen zijn.

Svidler praat graag en dat is niet altijd gemakkelijk in het schaken. Nog niet zolang geleden maakten arbiters zich niet druk over sociale praatjes tijdens de partijen, nu is praten met wie dan ook verboden. Bij Svidler staat soms de frustratie op zijn gezicht geschreven wanneer hij iemand in het publiek ziet met wie hij graag even zou praten. Over een geweldige tv-serie, of het internationale cricket. Want ook dat volgt hij met overgave. Voor zijn partij uit de tweede ronde in Wijk aan Zee bekeek hij een match van ‘zijn’ Engelse cricketteam in Australië.

Zijn liefde voor cricket hangt samen met zijn passie voor de Engelse taal, die hij feilloos beheerst. „Met de Engelse taal is er plotseling zó een rijke wereld die zich voor je opent. Al die literatuur die je anders niet had gelezen, of verdund had gelezen, zelfs in de beste vertaling. Hoe meer je leest, hoe beter je Engels wordt. En als je Engels beter wordt, kun je nog meer genieten.”

Hij leest veel, maar is kritisch over zijn leesgedrag. „Ik heb een sterke drang om mijn tijd zo goed mogelijk te besteden en dat doe ik niet. Dan zit ik in een vliegtuig science fiction te lezen, als kauwgum. Niks mis mee, maar ik zou beter de Russische klassieken herlezen. Die lazen we op school en dan krijg je er een hekel aan. Terwijl het natuurlijk geweldige boeken zijn.”

Acht keer Russisch kampioen

Op de wereldranglijst staat Peter Svidler tiende. Vorige maand werd hij voor de achtste keer Russisch kampioen, vaker dan wie dan ook. Toch is hij nooit echt doorgebroken bij het grote publiek. Had hij wereldkampioen kunnen worden als hij niet zoveel afleiding had gehad? „Ik zou een betere kans hebben gemaakt, maar je kunt zoiets nooit met zekerheid zeggen. En waar had ik dan nee tegen moeten zeggen? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten.”

Hij zit op zijn hotelkamer in Wijk aan Zee, we spreken via Skype. Tussendoor is goed te horen hoe hij af en toe op een toetsenbord rammelt. Zit hij tegelijkertijd ook nog met anderen te chatten? Hij voelt zich een beetje betrapt. „Nee, ik heb Hearthstone zitten spelen. Ik heb nog een notebook bij me en kan goed twee dingen tegelijk doen.” Twee partijen heeft hij gespeeld tijdens het interview. Eentje gewonnen, eentje verloren.