Noord-Korea met 22 sporters naar Winterspelen

De Noord-Koreaanse sporters doen mee aan de sporten ijshockey, kunstschaatsen, shorttrack, alpineskiën en langlaufen.

Voorzitter van het organisatiecomité Lee Hee-beom (l) kijkt toe hoe de Noord-Koreaanse minister van Sport Kim Il Guk de Olympische deal tekent.
Voorzitter van het organisatiecomité Lee Hee-beom (l) kijkt toe hoe de Noord-Koreaanse minister van Sport Kim Il Guk de Olympische deal tekent. Foto Pierre Albouy/Reuters

Aan de Winterspelen in Pyeongchang in februari zullen 22 sporters uit Noord-Korea deelnemen. Het land doet mee aan vijf sporten waaronder ijshockey.

IOC-voorzitter Thomas Bach maakte zaterdag bekend dat de Noord-Koreaanse sporters mee zullen doen aan ijshockey, kunstschaatsen, shorttrack, alpineskiën en langlaufen. Naast de sporters reizen ook 24 overheidsfunctionarissen en 21 journalisten mee.

De Noord- en Zuid-Koreaanse teams zullen samen onder één Koreaanse vlag meelopen tijdens de openingsceremonie op 9 februari. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2000, 2004 en de Winterspelen van 2006 werd de “Koreaanse verenigingsvlag” ook gehezen. Daarnaast doet dit jaar een gezamenlijk vrouwenteam mee aan de wedstrijden ijshockey. Het is de eerste keer dat een gezamenlijk team van de twee landen deelneemt aan de Spelen.

Volgens Bach verliepen de besprekingen zaterdag in “de vriendschappelijke en respectvolle geest van de Spelen”. De deelname van Noord-Korea aan de Spelen wordt gezien als diplomatieke doorbraak in het gespannen conflict tussen de twee landen, schrijft Reuters. De deal komt drie weken nadat het land aankondigde deel te willen nemen aan de komende Winterspelen. Naast de deelname werd tijdens eerdere zeldzame onderhandelingen ook de relatie tussen de twee landen besproken.

Lees ook: Sport brengt Noord- en Zuid-Korea tot elkaar

Verder wil Noord-Korea ook 230 cheerleaders en 140 artiesten mee sturen. Vrijdag werd een gepland voorbereidingsbezoek van een Noord-Koreaanse delegatie onverwachts uitgesteld. De delegatie moet de komst van een gezelschap Noord-Koreaanse artiesten voorbereiden. Zaterdag werd duidelijk dat het bezoek zondag alsnog door zal gaan.