Opinie

‘Laat het SportFilmFestival verhuizen naar de Kuip’

Stelling In april is er nog een filmfestival, het SportFilmFestival. Dat verhuist naar de kop van Zuid, maar waarom niet écht naar Zuid?

Het AD kopte deze week dat het SportFilmFestival in april van het centrum naar bioscoop LantarenVenster op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid verhuist. Daardoor zou de indruk kunnen ontstaan dat Rotterdam-Zuid er iets aan heeft. De meeste festivals vinden plaats op de Noordoever en het Internationaal Filmfestival, dat deze week van start gaat, speelt zich af in het centrum. Waarom verhuist het SportFilmFestival niet naar het Feyenoord-stadion zodat de bewoners van de omliggende wijken in IJsselmonde en Feijenoord er ook iets aan hebben. De stelling is: ‘Laat het SportFilmFestival verhuizen naar de Kuip.’

Robin van Holst, nummer 2 bij de nieuwe partij Stadsinitiatief: „Tof idee! Als ik de directeur van het SportFilmFestival was, zou ik zeker een belletje doen met stadiondirecteur Jan van Merwijk! Alleen of je een scherm op de middenstip moet neerzetten, weet ik niet. Dan moet de tribune wel vol zijn, anders staat het een beetje lullig.”

Hans den Oudendammer, directeur Rotterdam Topsport, die het SportFilmFestival organiseert: „Dit is níet aan de orde. De Kuip is geen optie. We organiseren dit festival nu voor de vierde keer en moeten niet naast onze schoenen gaan lopen. We hebben afspraken met Hotel New York en KPN die ook op de Wilhelminapier zitten. Daarbij is de Kuip geen bioscoop.”

Frits Barend, sponsort met zijn sportmagazine Helden het SportFilmFestival: „Ik vind het enig…énig! Doen! Je trekt dan waarschijnlijk een heel ander soort publiek dan nu. De meeste mensen gaan niet naar zo’n filmfestival. Dat is toch iets elitairs. Je kunt ook vragen of voetballers mee willen werken om publiek te trekken. Dirk Kuyt bijvoorbeeld.”

Jan van Merwijk, directeur Feyenoord-stadion: „Goed idee! Rondom de Kuip hebben we kleine zalen waar je in intiemere setting films kunt vertonen. Een scherm op de middenstip kan ook. Maar alleen buiten het voetbalseizoen. Pas vanaf mei dus. Je moet dan wel zorgen dat de film veel publiek trekt want je hebt veel stoelen. En je kan iets doen met sport en jeugd: dat kinderen niet alleen kijken, maar ook bewegen.”

Luuk Wilson, raadslid Leefbaar Rotterdam, bewoner IJsselmonde en woordvoerder Kuip-zaken: „Dat lijkt me geweldig! De Kuip is een icoon van Zuid, je kunt het Maasgebouw en het veld erbij betrekken. Dat wordt echt hartstikke leuk! Maar of het iets voor bewoners doet weet ik niet.”