Gary Oldman is echt Churchill

Foto Focus Features

Het is voor acteurs lastig om te falen als staatsman Winston Churchill, nog lastiger is het om de rol echt leven in te blazen. Het wordt al snel een karikatuur. Alle respect voor Gary Oldman in Darkest Hour, met een fat suit en latex onderkin doet hij alle film-Churchills voor hem vergeten.

Darkest Hour vangt aan op 10 mei 1940, ook Churchills ‘finest hour’: eindelijk premier na vele jaren als parlementslid razen tegen Hitler. Het blijkt tevens de eerste dag van de Blitzkrieg. Drie weken later is West-Europa onder de voet gelopen en zijn ruim 300.000 Britse manschappen omsingeld in Duinkerken. Churchill wankelt onder intriges van zijn oude vijanden. ‘Appeasers’ als Neville Chamberlain en minister van Buitenlandse Zaken Lord Halifax eisen vredesonderhandelingen.

Een Churchillfilm is al snel bloedsaai, weet ook regisseur Joe Wright. Hij vertelt veel met beelden, en schuwt daarbij de clichés niet. Integendeel: hij vergroot ze eerder uit. Soms slaat dat om in kitsch. Maar een man als Churchill verdient wel wat hoorngeschal.