PEC wint van NAC, Twente en Roda gelijk

Vitesse en SC Heerenveen en ADO en VVV spelen eveneens met 1-1 gelijk.

Jannes Vansteenkiste in duel met FC Twente-speler Hidde ter Avest.
Jannes Vansteenkiste in duel met FC Twente-speler Hidde ter Avest. Foto ANP

PEC Zwolle is goed aan de tweede competitiehelft begonnen. De ploeg van trainer John van ’t Schip behoudt ook na dit weekend de vierde plaats door een 1-0 overwinning op NAC. Het was meteen het enige zaterdagavond duel met een winnaar. De overige drie duels eindigden in een 1-1 gelijkspel.

De eindstand stond al na één minuut op het scorebord. Youness Mokhtar schoot met een prachtig schot vanaf ruim 20 meter raak.

Hoewel de Zwollenaren daarna nog talloze kansen wisten te creëren, bleef het bij één doelpunt. NAC werd met enkele spaarzame mogelijkeheden nog wel gevaarlijk maar kon de gelijkmaker niet meer op het scorebord krijgen. De ploeg blijft daardoor met plek zestien in de gevarenzone.

Vitesse en SC Heerenveen in evenwicht

Vitesse en SC Heerenveen hebben zaterdag nagelaten aansluiting te vinden met de top 5. De subtopper eindigde na vooral een boeiende eerste helft in 1-1. Beide doelpunten werden gemaakt door een Heerenveen-speler.

De 1-0 van Vitesse kwam namelijk van de voet van verdediger Daniel Høegh. Hij werkte een Vitesse-voorzitter achter de deze week op huurbasis overgekomen Duitser Martin Hansen.

Tien minuten later ontsnapte Vitesse-spits Tim Matavz aan een rode kaart toen hij een ferme elleboog uitdeelde aan Denzel Dumfries. De scheidsrechter ontging de actie maar de Sloveen moet hoogstwaarschijnlijk toch vrezen voor een schorsing door de KNVB voor zijn onbezonnen actie.

De 1-1 viel eveneens in de eerste helft en kwam op naam van Pelle van Amersfoort. Met een prachtig stiftje wist hij de bal vanuit een lastige positie over doelman Remko Pasveer heen te wippen.

In de tweede helft schoot de wedstrijd langzaamaan in de slaapstand. Het bleef daardoor bij 1-1 in het Gelredome.

FC Twente verzuimt tik uit te delen aan Roda JC

FC Twente heeft bij de start van de tweede competitiehelft nagelaten meteen een gevoelige tik uit te delen aan mededegradatiekandidaat Roda JC. In Kerkrade leek de ploeg van trainer Gertjan Verbeek op weg naar een zege, maar in de slotfase maakten de Limburgers gelijk: 1-1.

Beide treffers vielen in de tweede helft. De eerste kwam op naam van Haris Vuckic. De speler van FC Twente zette de aanval die leidde tot zijn treffer zelf op. Na een rush over het middenveld geeft Vuckic de bal aan de heropgeleefde Oussama Assaidi. Die passeert één man en geeft dan voor op de middenvelder. Vuckic rondt vervolgens knap af.

Behoudens een bal op de paal - na een uitglijder in de Roda-verdediging - werd FC Twente nauwelijks nog gevaarlijk. De tegentreffer zorgde bij Roda juist voor een klein slotoffensief. Eerst wist keeper Jeroen Drommel een schot van Van Velzen nog knap te pareren. Hij leek daarmee de belangrijke overwinning voor zijn team veilig te stellen.

Twee minuten voor tijd was het echter Dani Schahin die gelijk maakte met een kopbal. FC Twente stijgt door het gelijkspel wel van plaats zestien naar vijftien. Roda JC blijft zeventiende met een achterstand van vier punten op de veilige vijftiende plek.

Zelfde scenario bij ADO Den Haag - VVV

Eenzelfde scenario als bij Roda JC - FC Twente ontrolde zich bij ADO Den Haag - VVV Venlo. De Hagenezen kwamen na 22 minuten op voorsprong door een doelpunt van Bjørn Johnsen. De spits liet een schot van ploeggenoot Danny Bakker met de hak in het doel verdwijnen.

In de tweede helft leek er aanvankelijk niets aan de hand voor het team van trainer Alfons Groenendijk. Dat veranderde echter toen Vito van Crooij namens VVV de paal raakte. De Venlonaren leken er zowaar weer in te geloven. Het leidde in de 85ste minuut tot een doelpunt van Jonathan Opoku. Eén-op-één met doelman Swinkels faalde de speler niet: 1-1.