Duurzaamheid

Storm leidt niet tot hogere opbrengst windenergie

Windmolens in Nederland hebben donderdag niet kunnen profiteren van de zware westerstorm die over het land raasde. De geschatte opbrengst aan windenergie was met slechts een zevende plaats in het maandoverzicht zelfs verrassend laag terwijl bij de vorige storm op 3 januari nog sprake was van een recordopbrengst. Dat meldden onderzoekers van de Gasunie en de Hanzehogeschool vrijdag aan het ANP. In een grafiek over de opgewekte windenergie van donderdag is duidelijk een dip te zien. Windmolens worden bij te krachtige windstoten stilgezet om schade te voorkomen. Ook bij de storm op 3 januari gingen de molens enige tijd uit, maar het begon al vroeger op de dag hard te waaien en de wind hield ook langer aan. Donderdagavond na de storm was het volgens de onderzoekers „vrijwel windstil”. (ANP)