Dode door aanvaring tijdens Volvo Ocean Race

Een van de deelnemende schepen botste voor de kust van Hongkong op een lokale vissersboot. Negen vissers konden gered worden.

Team AkzoNobel, team Dongfeng, team Mapfre, team Vestas 11th Hour Racing en team Brunel tijdens de derde etappe in december 2017.
Team AkzoNobel, team Dongfeng, team Mapfre, team Vestas 11th Hour Racing en team Brunel tijdens de derde etappe in december 2017. Foto Sumaya Hisham/Reuters

Bij een aanvaring met een vissersboot is tijdens de Volvo Ocean Race een man om het leven gekomen. De aanvaring gebeurde zaterdagochtend (lokale tijd) vlak voor de finish van de vierde etappe, bij Hongkong. Dat meldt AP.

De Vestas 11th Hour Racing met aan boord een Amerikaans-Deens team kwam in botsing met een Chinese vissersboot. De Vestas 11th Hour liet een noodsignaal uitgaan naar de marine van Hongkong waarna een reddingsoperatie in gang werd gezet. Negen bemanningsleden van de vissersboot konden uit het water gered worden door een commercieel schip in de buurt. Een tiende visser moest per helikopter naar het ziekenhuis worden gebracht waar hij overleed. Hoe de aanvaring precies heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekendgemaakt.

Medeleven

De Vestas 11th Hour lag op koers om tweede te worden in de etappe van Melbourne naar Hongkong. De schipper van de Dongfeng Charles Caudrelier sprak in een verklaring zijn medeleven uit naar de nabestaanden van het slachtoffer en zei de dood van de visser te betreuren. Volgens Caudrelier is het zeilen op plaatsen waar veel gevist wordt een gevaarlijke aangelegenheid, zeker als er zich veel boten in het water bevinden die vaak niet voorzien zijn van licht.

Aan boord van de Vestas 11th Hour raakte niemand gewond. Het team wist het jacht, met zwaarbeschadigde onderkant, op eigen kracht de haven in te varen. Wel stapte het uit de etappe. Het Nederlandse jacht AkzoNobel was door de raceleiding gevraagd uit te wijken om hulp te verlenen.

De Volvo Ocean Race is een zeilwedstrijd rond de wereld die elke drie jaar wordt gehouden. De teams zijn zo’n acht tot negen maanden onderweg. In 2006 kwam de Nederlandse zeiler Hans Horrevoets op de Atlantische Oceaan om het leven doordat hij overboord sloeg van de ABN Amro II en verdronk.

Correctie (20 januari 2018): Boven een eerdere versie van dit stuk stond een foto van team Brunel. Ook was te lezen dat Charles Caudrelier schipper is van de Vestas. Hierboven is dat aangepast.