Raad van Europa

Roemenië doet te weinig tegen corruptie

Roemenië boekt weinig vooruitgang bij de bestrijding van corruptie. Dat concludeert de Group of states against corruption van de Raad van Europa in Straatsburg. Van de dertien aanbevelingen die ‘Straatsburg’ een jaar geleden deed, heeft Roemenië er slechts twee volledig geïmplementeerd. Het gaat om verbetering van de gedragscode voor rechters en aanklagers en om trainingen om hun integriteit te vergroten.

De overige aanbevelingen legde Roemenië geheel of gedeeltelijk naast zich neer. Zo werd het wetgevingsproces niet transparanter, het risico op belangenverstrengeling door parlementariërs is niet verkleind en de omgang met lobbyisten is niet strikter gereguleerd.

Eind vorig jaar gebruikten parlementariërs van de regeringscoalitie van sociaal-democraten en centrum-rechts hun absolute meerderheid om controversiële wetgeving goed te keuren. Die perkt de onafhankelijkheid in van de anti-corruptieaanklagers die tientallen parlementsleden voor de rechter brachten. De sociaal-democratische regeringspartij PSD stelde ook wijzigingen voor in het strafwetboek die vormen van omkoping niet langer strafbaar zouden maken. Ook van de nieuwe premier Viorica Dancila verwachten weinig Roemenen een nieuw elan. Dancila, een vertrouwelinge van PSD-voorzitter Liviu Dragnea, wacht op parlementaire goedkeuring om Michael Tudose op te volgen. Tudose is de tweede premier die ontslagen werd in minder dan zeven maanden tijd na een conflict met Dragnea. De partijvoorzitter kan zelf geen premier worden wegens een veroordeling voor kiesfraude. Roemenië kwam in 2007 bij de EU. Omdat corruptie wijdverspreid was, plaatste de Europese Commissie het land onder verscherpt toezicht. Dat blijft van kracht.