Mededinging

Brussel akkoord met overname chipbedrijf NXP door Qualcomm

De Amerikaanse chipgigant Qualcomm heeft groen licht gekregen van Brussel voor de overname van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors. De Europese Commissie stelde wel enkele voorwaarden. Zo moet Qualcomm zorgen dat de NFC-technologie toegankelijk blijft. NFC-chips hebben veel toepassingen, onder meer in pinpassen, smartphones en de OV-chipkaart. Qualcomm moet de komende acht jaar tegen vergelijkbare voorwaarden als nu licenties afgeven. Ook wordt een aantal octrooien van NXP voor de technologie verkocht aan een ander bedrijf. Het Amerikaanse Qualcomm heeft ingestemd met de voorwaarden. Acht van de negen betrokken toezichthouders wereldwijd hebben nu goedkeuring voor de overname verleend. Alleen China moet zich nog over de deal uitspreken. (ANP)