‘Leeuwdebat’: grapjes, God en wereldoorlog

Rechterflank Tweeduizend mensen kwamen naar het debat ‘De Nederlandse Leeuw’. Boodschap: immigratie leidt tot oorlog en het Westen heeft goede regels.

Hoofdspreker Jordan B. Peterson in actie op debatbijeenkomst De Nederlandse Leeuw: „Wij hebben het in het Westen allemaal best goed geregeld.”
Hoofdspreker Jordan B. Peterson in actie op debatbijeenkomst De Nederlandse Leeuw: „Wij hebben het in het Westen allemaal best goed geregeld.” Foto Olivier Middendorp

„Dames en heren.. The rockstar of the Canadian academics.. Jordan Peterson!” Blauwe spotlights verlichten de Canadese psycholoog. Het publiek gaat staan. Sommigen pakken hun mobieltje om te filmen.

Het gebeurt niet vaak dat tweeduizend mensen 25 euro betalen om op vrijdagavond naar een professor te luisteren. En toch zijn ze allemaal naar debatbijeenkomst De Nederlandse Leeuw gekomen, met Peterson als hoofdact. In een Rijswijkse megahal zou een nationale ‘brainstorm’ gaan plaatsvinden over oplossingen voor migratie.

Hoewel ‘De Nederlandse Leeuw’ zich presenteert als onafhankelijk en niet-ideologisch, past het evenement in de opkomende, nationalistische beweging die vaak als nieuw-rechts wordt aangeduid. Veel sprekers waarschuwen voor de teloorgang van de ‘Nederlandse identiteit’. Voor de zaal worden boeken verkocht van uitgeverij De Blauwe Tijger waarin de ‘mainstream media’ worden beticht van het voorliegen van het publiek.

Voorafgaand aan het evenement was er kritiek, omdat sommige sprekers in verband worden gebracht met racisme of antisemitisme. Een van hen is blogger Joost Niemöller, onder meer omstreden omdat hij meent dat er biologische verschillen in IQ zijn tussen etnische groepen. Niemöller komt naar de Nederlandse Leeuw om te waarschuwen voor „de neergang van de Nederlandse economie en verzorgingsstaat”, zegt hij voor de bijeenkomst. Die neergang wordt volgens Niemöller veroorzaakt door nieuwkomers. „Er komen steeds meer mensen bij uit landen waar een heel ander wereldbeeld heerst, die mensen zijn niet ingericht op onze informatiemaatschappij en hebben een enorme achterstand in onderwijs die ze nooit meer kunnen inhalen.”

Lees ook het interview met de organisatoren debatevenement De Nederlandse Leeuw: ‘De instituties zijn links, vandaar dat de kritiek nu vooral van rechts komt’

Het uitverkochte evenement in Rijswijk past in de bredere ontwikkeling waarbij academici, journalisten, politici en schrijvers op de rechterflank zich steeds nadrukkelijker manifesteren. „Geleidelijk aan ontstaat een circuit van academisch opgeleide mensen die de PVV te plat vinden, maar zich wel zorgen maken over immigratie”, zegt Niemöller. In dat circuit past ook de opmars van Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet die ook op deze avond zou spreken maar op het laatste moment afzegde.

De eerste spreker is trendwatcher Adjiedj Bakas, die zijn publiek een beeld schetst dat de huidige migratiestroom uiteindelijk zal leiden tot een Derde Wereldoorlog. De „enige manier om te overleven” is om een muur om Europa te bouwen. Daarvoor moet eerst het politieke systeem worden veranderd. Want van de huidige politieke elite verwacht Bakas geen oplossingen, die heeft namelijk „een bondgenootschap gesloten met de radicale islam”.

Het publiek luistert ademloos naar de trendwatcher die grapjes afwisselt met beelden van massa’s rennende vluchtelingen. Niet iedereen is tevreden. Zo bespeurde vanuit de zaal Dick den Ouden een „linkse ondertoon” in het verhaal van Bakas. „Ik vind hem te optimistisch.” De 46-jarige verkeersadviseur was vooral voor Jordan Peterson naar Rijswijk gekomen, hij heeft op YouTube veel video’s van de Canadees bekeken.

Maar in zijn drie kwartier durende betoog gaat de Canadees nauwelijks in op het onderwerp van de bijeenkomst: migratie. Hij steekt een verhaal af over moraliteit, God en dierproeven om erop uit te komen dat wij het in het Westen allemaal best goed geregeld hebben, en dat nieuwkomers zich daarom aan onze regels zouden moeten aanpassen. Zo vatte hij ook zijn bijdrage aan de ‘brainstorm’ over migratie samen: „Play by the rules.

Toch is zijn fan Dick den Ouden niet teleurgesteld. „Hij legde goed uit”, zegt Den Ouden, „dat wie hierheen komt om te profiteren van de baten van onze samenleving, zoals onze vrijheid, het spel ook moet spelen volgens onze spelregels.”

Als de zaal uiteen gaat in ‘brainstorm sessies’ wordt er in een blok veel gemopperd op de rol van de ‘msm’, de mainstream media, die de politieke koers mede zouden bepalen. Die media zouden te links zijn en onwelgevallige meningen censureren. Mogelijke oplossing: publieke financiering van de media stoppen om het aan „de markt” over te laten. Maar, bracht publicist Sid Lukkassen daartegenin, de markt, dat is Google, Facebook en Twitter. En die beïnvloeden óók wat mensen lezen. Een eenduidige oplossing werd niet gevonden.