Kredietwaardigheid Griekenland en Spanje in de lift

De aangetrokken economie en bloeiende arbeidsmarkt zorgen in beide landen voor positieve vooruitzichten.

Het winkelstraatbeeld van Barcelona.
Het winkelstraatbeeld van Barcelona. Foto Toni Albir / EPA

Een dalende werkloosheid en bloeiende economie hebben Spanje een oppepper bezorgd door kredietbeoordelaar Fitch. Ook de beoordeling van Griekenland ging omhoog.

Fitch roemt het herstel van de Spaanse economie, na jaren van zware tijden gedurende de financiële crisis. De beoordeling stijgt van BBB+ naar A-. De Spanjaarden kenden in 2017 een groei van 3,1 procent en Fitch voorziet de komende twee jaren nog eens een vooruitgang van respectievelijk 2,5 en 2,2 procent. Wel plaatst de kredietbeoordelaar vraagtekens bij de politieke onrust rondom de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië, hoewel de effecten daarvan op de economie vooralsnog weinig noemenswaardig zijn.

Branchegenoot Standard & Poor’s bracht soortgelijk goed nieuws over Griekenland, meldt ANP. Op de schaal van ratings stijgen de Grieken van B- naar B, met net als de Spanjaarden een positief vooruitzicht. Vanwege de herstellende Griekse economie en arbeidsmarkt, alsmede de politieke rust in het land, lijkt het erop dat de rating verder zal stijgen.