Europese afdracht

Eurocommissaris: Nederland raakt korting misschien kwijt

De korting van 1 miljard euro die Nederland jaarlijks ontvangt op de afdracht voor de Europese begroting, komt misschien te vervallen. Dat zegt Günther Oettinger, eurocommissaris voor Begrotingszaken, vrijdag in Het Financieele Dagblad. Nederland draagt in vergelijking met andere landen relatief veel bij aan de begroting van de EU, en ontvangt daarom een korting.

De korting is afgesproken in het meerjarige financiële kader van de EU, dat in 2020 afloopt. Het vertrek uit de EU van het Verenigd Koninkrijk, dat als enige een vaste korting krijgt, biedt volgens Oettinger een moment om alle kortingen af te schaffen. „Als de moeder aller kortingen verdwijnt, is dat natuurlijk een gelegenheid om te zeggen: laten we ze allemaal schrappen. Want een groot deel van die kortingen is er om de directe en indirecte gevolgen van de Britse korting voor bijvoorbeeld de Nederlandse afdracht te verlagen”, zegt hij in het interview.

Oettinger was in Nederland om te spreken over het opstellen van een nieuw financieel kader voor de EU. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) is teleurgesteld over het voornemen en wil de korting graag behouden, aldus de krant. Nederland droeg vorig jaar 7,5 miljard euro bij aan de Europese begroting en ontving ruim 1,1 miljard aan steun, zoals landbouwsubsidies. (NRC)