Eurocommissaris: Nederland raakt korting misschien kwijt

Nederland krijgt jaarlijks een korting van 1 miljard euro op de EU-bijdrage. Eurocommissaris Oettinger noemt de kortingen “complex en bureaucratisch”.

Foto Bart Maat/ANP

De korting van 1 miljard euro die Nederland jaarlijks ontvangt op de afdracht voor de Europese begroting, komt misschien te vervallen. Dat zegt Günther Oettinger, eurocommissaris voor Begrotingszaken, vrijdag in Het Financieele Dagblad. Nederland draagt in vergelijking met andere landen relatief veel bij aan de begroting van de Europese Unie, en ontvangt daarom een korting.

De korting is afgesproken in het meerjarige financiële kader van de EU, dat in 2020 afloopt. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU biedt volgens Oettinger een mooie gelegenheid om de kortingen af te schaffen. Het VK heeft als enige land een vaste korting afgedwongen. “Als de moeder aller kortingen verdwijnt, is dat natuurlijk een gelegenheid om te zeggen: laten we ze allemaal schrappen. Want een groot deel van die kortingen is er om de directe en indirecte gevolgen van de Britse korting voor bijvoorbeeld de Nederlandse afdracht te verlagen”, zegt hij in het interview.

De kortingen van andere lidstaten zijn tijdelijk, omdat ze zijn opgenomen in het meerjarige financiële kader. Oettinger noemt de kortingen in het FD “bureaucratisch en complex in de uitvoering”.

Nieuw financieel kader

Oettinger was in Nederland om te spreken over het opstellen van een nieuw financieel kader. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) is teleurgesteld over zijn voornemen en wil de korting graag behouden, aldus het FD. Nederland heeft vorig jaar 7,5 miljard euro bijgedragen aan de Europese begroting en ontving ruim 1,1 miljard aan steun, zoals landbouwsubsidies. De korting van Nederland bestaat uit een lager tarief voor de btw-afdrachten en een korting op de afdrachten van het Bruto Nationaal Inkomen.

Begroting

Europa kampt vanaf 2020 met een gat in de begroting omdat het Verenigd Koninkrijk uit de EU wil stappen. Nederland vindt dat de EU moet bezuinigen om het gat te dichten, en wil niet extra bijdragen aan de Europese begroting om de tekorten te dekken.

De kortingen op de bijdrage aan de Europese begroting staan vaker ter discussie. In 2013 raakte Nederland al een klein deel van de korting kwijt na onderhandelingen over het huidige financiële kader. Nederland ontvangt sinds 2007 een korting.