EOD ontmantelt explosief in Amsterdam

Het is nog onbekend om wat voor explosief het gaat. De politie is een onderzoek begonnen.

Foto Evert Alzinga / ANP

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vrijdagochtend in de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam een explosief ontmanteld. De politie Amsterdam meldt dat er een onderzoek is begonnen naar de herkomst van het explosief. Er is nog geen verdachte aangehouden.

Update 19.02 uur: Horecagelegenheid op last van burgemeester gesloten

De cocktailbar Suzy Wong Lounge is vrijdag op voorspraak van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen voor onbepaalde tijd gesloten. De gemeente spreekt inmiddels van ‘ernstig gevaar voor de openbare orde’. “De aanwezigheid van wapens en munitie in de openbare ruimte brengt de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers ernstig in gevaar en tast de openbare orde aan.”

De Korte Leidsedwarsstraat is afgezet. Het is nog niet bekend wat voor explosief het was. Omstanders zeiden tegen AT5 dat het om een handgranaat gaat. Het explosief zou voor het sushirestaurant Suzy Wong zijn gevonden. De politie wil dit niet bevestigen.

De politie werd rond 04.00 uur getipt over een “vermoedelijk explosief”. Nadat werd vastgesteld dat er explosiegevaar was, werd de EOD ingelicht.

Handgranaten in de horeca

Vorig jaar maart werd een handgranaat gevonden in het Amsterdamse café In The City en in augustus in de club ABE. Beide locaties werden tijdelijk gesloten na de vondst van de explosieven.