Eerste lijsttrekkersdebat knettert op integratie

Gemeenteraadsverkiezingen In het eerste debat tussen de lijsttrekkers roeren de nieuwkomers zich vooral bij integratie. De VVD viel D66 aan op woonbeleid.

Het knettert bij integratie. Eerst één op één, tussen Mourad Taimounti (Denk) en Annabel Nanninga (Forum voor Democratie). Dan vier tegen één: Marjolein Moorman (PvdA), Reinier van Dantzig (D66), Sylvana Simons (BIJ1) en Taimounti tegen Nanninga. Dit is dan ook het belangrijkste onderwerp voor de drie nieuwe partijen.

Woensdag debatteerden de lijsttrekkers voor het eerst tijdens het lijsttrekkersdebat van Het Parool en AT5 op het Calvijn College in Nieuw-West, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Eindelijk, na maanden uitkijken, konden de gevestigde partijen in debat met nieuwkomers Simons (BIJ1), Taimounti en Nanninga – die Amsterdam op Twitter eerder een „verwijfd, extreemlinks, geïslamiseerd, crimineel grafgat” noemde.

Haar verhaal tijdens het debat is gematigder. Op de vraag of het de verkeerde kant opgaat met de integratie in de stad, zegt zij: er gaat een heleboel goed, maar wat fout gaat, gaat er goed fout. Ze noemt salafisme, antihomogeweld, antisemitisme. „Als we dat niet benoemen, kunnen we het niet oplossen.” Taimounti van Denk gaat daar vol tegenin – „u leeft in een bubbel, u bent selectief, alle bewoners doen hun stinkende best” – en weigert haar te laten uitpraten. Als Van Dantzig, Moorman en Simons zich bij het debat mogen voegen, krijgt hij van alle kanten bijval. Nanninga houdt zich goed staande; ze blijft rustig. En maakt een woordgrapje over de term ‘zwarte lijst’ („letten we op de toon?”) waarmee ze vooral Simons shockeert. Die komt zelf weinig aan het woord.

Een ander interessant moment doet zich voor tijdens het laatste debat, over de woningmarkt, een belangrijk verkiezingsthema. Het debat, tussen D66, VVD, GroenLinks en PvdA en SP, wordt algauw technisch. Maar Eric van der Burg (VVD) haalt hard uit naar Van Dantzig van coalitiepartij D66, die tegen een plan stemde dat in de coalitie met VVD en SP was afgesproken. „Als je dingen krijgt waar je blij mee bent, moet je ook dingen geven. Toen u moest leveren aan de SP, deed u dat niet.” Hij oogst luid applaus uit de zaal.

Ook opmerkelijk: de liberale Van der Burg werpt Van Dantzig voor op „rechts” te zitten als het gaat om bescherming van middengroepen.

Verder kunnen de partijen elkaar op de hoofdlijnen wel vinden. Ja, er zitten schaduwzijden aan de drukte en ja, de kwaliteit van scholen moet omhoog om de jaarlijkse gekte rond aanmeldingen op te lossen.