Culinaire reisgids voor de filmfan

Eten Een echt IFFR-ervaring omvat ook eten – snel tussendoor, op rare tijden en plekken, of de nacht in, nog daas van de films die je net hebt gezien

Daar heb je ze dan. In de grote hal van het CS kun je ze zo aanwijzen. Gasten en bezoekers van het IFFR die nóóit eerder in Rotterdam zijn geweest. En die op het station zelf al meteen de kluts kwijtraken. Is het niet doordat ze, op dat grote plein buiten, ogenblikkelijk uit hun hempie waaien, dan toch wel om de anderszins onherbergzame indruk die de stad met al die grijze hoogbouw op en rond het Weena op nieuwkomers kan maken.

De weg naar De Doelen kun je ze nog wel uitleggen. Yes, jawohl, oui en si: bij de tweede giga-windvlaag aan uw linkerhand. Maar de uitgaansbuurten? De beste plekken om te eten en te drinken? Dat is toeristische informatie die je uiteraard niet aan piepjonge IFFR-vrijwilligers wil overlaten. Dan kan het toch zo maar gebeuren dat menig festivalbezoeker ’s avonds moederziel alleen over de Lijnbaan dwaalt. Of dat ie van de ene hamburgertent naar de andere pizza- of sushiketen wordt gedirigeerd.

Goed dus om als Rotterdammer een paar betere eetadresjes op een rijtje te hebben voor het geval u er straks op straat om wordt gevraagd. En, voor al die liefhebbers die tussen de films door ook zeker de stad nog willen ontdekken: hier zit u tussentijds prima op uw plek als er gesnackt, gebunkerd en/of culinair-correct geluncht en gedineerd moet worden. Alles op loopafstand van de festivallocaties.

 1. Rondom De Doelen

  The Suicide Club boven op het Groothandelsgebouw, direct aan het CS. Bijzondere hapjes en drankjes tot diep in de nacht, mét spectaculair uitzicht en gelegenheid tot dansen. Op de Mauritsweg serveert super-Chinees Tai Wu zo’n beetje alles wat loopt, vliegt en zwemt, op de koikarpers bij de entree misschien na. Dé plek voor complete filmcrews en grote gezelschappen cinefielen. Onzer dan ons-kent-ons kan simpelweg niet. Ook geliefd bij de IFFR-incrowd: het ‘tropische’ eethuisje Ammehoela in hetzelfde gevelrijtje. In De Doelen zelf kookt trouwens de gerenommerde Syrische chef Maher Al Sabbagh.

  Voor haastige en weinig eisende eters: Schippers Patat op het Schouwburgplein, of Bram Ladage op het Kruisplein. Met direct ernaast: Ayla, een bodega-nieuwestijl, goed voor een Bib Gourmand van Michelin. Op de West-Kruiskade zijn De Lange Muur (dimsum) en Soi3 (Thai) aanbevelenswaardig. Een eetervaring die zich kan meten met de meest exotische films op het IFFR: de Oeigoerse keuken in Urumqi op de Diergaardesingel.

 2. Rondom Cinerama

  Dertien (bistronomie) en Hopper (koffie, ontbijt, lunch) op de Schiedamse Vest, Jaffa (shoarma-de-luxe), Ballroom (gehaktballen-de-luxe), Warung Mini (Surinaams-Javaans), Satébar (idem), Bazar (multiculti) en Vivu (Vietnamees) op de Witte de Withstraat, en Yama (top-Japanner) op de Eendrachtsweg. Super-IFFR-geheimtip 1: homocafé Keerweer (‘Altijd een feestje!’), ondergebracht in twee schepen, aan de overzijde van de Blaak.

 3. Rondom het Oude Luxor

  De voormalige nachtbar van Hotel Central, sinds kort tot Le Grand omgedoopt. Als de hardwerkende Rotterdammer al lang in zijn ‘nest’ ligt, staat daar de tap nog open voor u en uw kunstvrienden. Deftige IFFR-klanten hebben daarvóór een bodempje gelegd in By Joelia, Frans sterrenrestaurant van Mario Ridder. Steek ter hoogte van By Joelia het Hofplein diagonaal over voor de diverse restaurants aan de Hofbogen: BIRD (er mag worden gedanst), FG Food Labs (ster) en FG Restaurant (twee sterren), en Lokaal (koffie, ontbijt en lunch).

 4. Rondom Kino

  Dit kleine bioscoopcomplex beschikt over een eigen restaurant met een aantrekkelijke kaart. Ideale plek om er met kunstvrienden lang na te praten over bijvoorbeeld een moeilijke, Bulgaarse praatfilm. Dat kan ook in het ‘op een boogscheut’ gelegen Belgisch Biercafé Boudewijn op de Nieuwe Binnenweg, dat onder andere Vlaamse stoverij en dito garnalenkroketten op het menu heeft staan. Slechts een stukje verderop, in de Gaffelstraat, zit Bierhandel De Pijp. Wie na afloop van het IFFR weer afreist naar Parijs, Wiedeweerga, Bologna of New Delhi en zijn Rotterdam Experience met het thuisfront wil delen, moet hier toch een keer aan tafel hebben gezeten. Super-IFFR-geheimtip 2: nachtcafé Bonaparte op Nieuwe Binnenweg 117. Spreek van ‘de Bona’ om te laten merken dat u er helemaal bij hoort.

 5. Rondom het Nieuwe Luxor en Lantaren/Venster

  Filmfans komen naar het IFFR voor artistieke diepgang. Met wat extra spanning en spektakel blijven ze tussen de voorstellingen door ook gewoon lekker fris. Een ritje met de metro naar de Kop van Zuid is veel te saai als ze ook met de watertaxi naar de overkant van de Maas kunnen. Dat is nog eens wat anders dan met een pontje over het IJ. Maak dewegvragers daarom attent op de speciale IFFR-opstapplaats van de watertaxi in de Leuvehaven. Veilig en wel op Zuid beland, kunnen filmtoeristen in Café Rotterdam, in Nhow of Hotel New York dan weer een beetje op verhaal komen.

  Stuur ze nóg een brug verder (over de Hoerenloper) en allicht dat ze Rotterdam dan echt voor altijd in hun hart sluiten. Sterker: heel voorstelbaar dat ze, eenmaal aan tafel in Bistrot Du Bac, Paul’s Posse of De Matroos en het Meisje, eigenlijk helemaal niet meer naar de film hóeven.