Migrantendruk

May belooft Macron 50 mln euro voor grensversterking bij Calais

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben donderdag de intentie uitgesproken meer samen te werken wat betreft defensie, veiligheid en grenscontrole. De Britse premier May voegde de daad bij het woord en zegde president Macron 50 miljoen euro toe om de grens bij Calais te versterken. De Britse douane staat in Calais, de Fransen controleren in Dover de Schengengrens. De Franse politie probeert migranten die via Calais het Kanaal over willen tegen te houden, waardoor veel migranten blijven steken in Calais. De Britten vreesden dat deze afspraken met het verlaten van de Europese Unie zouden vervallen. Daarmee zou de druk op de grens verhuizen naar de andere kant van het Kanaal. Macron drong er al voor zijn presidentschap bij de Britten op aan meer geld vrij te maken voor grensbewaking bij Calais. (NRC)