Brieven

Brieven 19/1/2018

Vreemdgaan

Er zijn meer opties

Jazeker, na een relatie van 15 jaar kan men het gevoel krijgen dat men niet meer volledig leeft, zoals Esther Perel zegt (Je moet wel bijna vreemdgaan, 16/8). Vaak worden mensen na een langere relatie zelfgenoegzaam en te afhankelijk van hun partners. Daar moet dan wat aan gebeuren. Men wil zichzelf herontdekken. Nu is mevrouw Perel seksuoloog, en zij stelt dan ook dat dat haast wel via vreemdgaan moet. Dat lijkt bedrijfsblindheid. Het kan ook anders. Je onafhankelijker maken, weer meer je eigen uitdagingen zoeken, je eigen hart volgen, niet zozeer je geslachtsorgaan. Het gaat om het herontdekken van het libido, maar dan in de bredere zin waarin vooral Jung die term gebruikt, als uitgaande en scheppende levensenergie. Reken er maar op dat wanneer je je werkelijk onafhankelijker opstelt, de partner zal reageren.

Oosthuizen

Correcties/aanvullingen

Curaçao

Het artikel Leger smokkelt naar ABC-eilanden (15/1, p. 3) meldde dat luchtverkeersleiders op Curaçao zijn ontslagen omdat ze corrupt bleken. Het ging echter om medewerkers van de kustwacht wier ontslag werd gevraagd na integriteitsschendingen.

Het verboden rijk

‘Het verborgen rijk’ van J.J. Slauerhoff (Theo Thijssen boeit meer dan Baudet, 18/1, Achterpagina) moet ‘Het verboden rijk’ zijn.