Zware storm: Schiphol dicht, treinverkeer plat, veel schade

Windkracht 11 Code rood: westerstorm veroorzaakt vandaag vooral veel overlast in Midden-Nederland.

Een vrachtwagen is door de harde wind gekanteld op de Frieseweg bij Kampen. De vrachtwagen raakte een passerende auto. Foto ANP Ginopress

De zware westerstorm die donderdag over Nederland trok heeft op veel plekken tot hinder geleid. Luchthaven Schiphol schrapte voor onbepaalde tijd alle vluchten en de NS liet na 11.00 uur geen treinen meer rijden. Daardoor kwam het treinverkeer in Nederland grotendeels stil te liggen. Rijkswaterstaat adviseerde niet langer de weg op te gaan. Verscheidene snelwegen waren afgesloten. De wind zou in de loop van de middag luwen. Rond het middaguur werd een begin gemaakt met de hervatting van het luchtverkeer. Wanneer de treinen weer zouden gaan rijden, was nog onbekend.

Vanuit Zeeland over het land

De westerstorm bereikte Nederland rond 8.00 uur en trok vanuit Zeeland over het land. Het was voor het KNMI de reden om de eerder afgegeven code oranje aan te scherpen tot code rood voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel en het IJsselmeergebied. Code rood duidt erop dat er windstoten tot 140 kilometer per uur kunnen voorkomen.

Lees ook het liveblog met het laatste nieuws over de storm

Volgens de NS zorgden de harde windstoten ervoor dat er veel takken en ander afgebroken puin op het spoor en in de bovenleiding terecht zijn gekomen. De spoorvervoerder noemde het onverantwoord om verder te rijden. Op verschillende plaatsen kwamen treinen in aanraking met op het spoor belande objecten, zoals een trampoline en een omgewaaide boom.

Geen bussen en veerboten

Ook lokaal werd het openbaar vervoer opgeschort. Zo reden er in Den Haag geen bussen en trams meer in de tweede helft van de ochtend. In Amsterdam haalde stadsvervoerder GVB verschillende veren over het IJ uit de vaart en werden trams stilgezet. Mensen die vanaf Den Helder met het veer naar Texel wilden, moesten eveneens wachten: exploitant TESO schrapte de afvaarten die voor het eind van de ochtend gepland stonden.

Op de weg sloot Rijkswaterstaat de A9 van Alkmaar naar Amstelveen af vanwege een gekantelde vrachtwagen ter hoogte van Badhoevedorp. In Zeeland ging de N57 over de Oosterscheldekering dicht. Vooral lege vrachtwagens leidden tot problemen op de weg. Er werden extra zware bergers achter de hand gehouden om vrachtwagens te helpen.

De zware storm trok in de loop van de ochtend weg richting het oosten van het land. De verwachting is dat de windstoten daar in de loop van de middag nog voor behoorlijk wat hinder zullen zorgen. De NS heeft al gewaarschuwd dat ook wanneer de dienstregeling weer is opgestart reizigers nog langere tijd rekening moeten houden met vertraging. Ook op Schiphol zal de storm nog enige tijd voor verstoringen zorgen.

De storm leidde op veel plekken tot schade. De omvang daarvan is nog onbekend.

    • Jorg Leijten