Verantwoord ondernemen

Canada gaat gedrag van bedrijven in het buitenland monitoren

Canada gaat het gedrag van Canadese bedrijven in het buitenland monitoren. Het land gaat een waakhond oprichten die eventuele misdragingen bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten onderzoeken. Volgens Canada is het de eerste keer dat een land een dergelijk initiatief neemt. Het nieuwe orgaan, dat de naam Canadese Ombudspersoon voor Verantwoord Ondernemen krijgt, zal zich in eerste instantie gaan richten op de mijn-, olie- en gasindustrie en de kledingsector. Naar verwachting zal de bevoegdheid binnen het jaar worden uitgebreid naar meerdere sectoren, maakte de Canadese minister van Buitenlandse handel bekend. De waakhond zou ook de bevoegdheid krijgen om sancties voor te dragen tegen overtreders. Vakbonden, advocaten en de industrie zelf steunen het plan. (Reuters)