Superjumbo A380 gered door order Emirates

Emirates en Airbus hebben een overeenkomst ter waarde van 16 miljard dollar (13,1 miljard euro) gesloten. De Europese vliegtuigfabrikant gaat nog eens tientallen superjumbo’s produceren.

Een A380 van Singapore Airlines.
Een A380 van Singapore Airlines. Foto Edgar Su

Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft tientallen A380’s besteld bij de Europese vliegtuigfabrikant Airbus. Daarmee is de toekomst van ‘s werelds grootste passagierstoestel voorlopig veiliggesteld, zegt Airbus in een verklaring. Het gaat in eerste instantie om twintig toestellen, met een optie op nog eens zestien vliegtuigen.

De overeenkomst die de twee partijen donderdag in Dubai sloten, heeft volgens het bedrijf een waarde van 16 miljard dollar (13,1 miljard euro). De superjumbo’s moeten vanaf 2020 worden geleverd.

Onlangs maakte Airbus bekend dat de toekomst van de A380 van Emirates afhangt. Als de luchtvaartmaatschappij uit Dubai niet ten minste zes toestellen zou bestellen, moest de productie van het vliegtuig worden gestaakt.

Productie gaat nog zeker tien jaar door

Volgens scheidend commercieel directeur John Leahy kan de A380 door de order nog zeker tien jaar geproduceerd worden. “Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat er nu meer bestellingen zullen volgen, en dat het vliegtuig tot ver na 2030 gebouwd zal blijven worden”, concludeert de bestuurder.

Lees ook: Het lot van de A380 ligt in handen van Emirates

De A380 heeft twee verdiepingen en ongeveer 550 stoelen. De productie van een toestel kost een kleine 365 miljoen euro. Sinds 2005 heeft Airbus 222 A380-toestellen geleverd. Emirates bezit met 101 toestellen bijna de helft en had al een bestelling van nog eens meer dan veertig vliegtuigen staan.