Alsnog in vaste dienst bij Alescon

Schijnconstructie

De driehonderd medewerkers van de sociale werkplaats Alescon, die volgens vakbond FNV via een schijnconstructie aan de slag waren, komen met terugwerkende kracht alsnog in vaste dienst van het bedrijf. Dat zijn de Drentse werkplaats en vakbond FNV overeengekomen.

De extra kosten voor Alescon om 532 medewerkers te compenseren bedragen 900.000 euro. Zij krijgen compensatie voor het mislopen van zaken als een eindejaarsuitkering, ziektegeld en het seniorenverlof.

Alescon richtte een eigen uitzendbureau op en bracht daarin zijn werknemers onder. Zo hoefde Alescon hen niet in vaste dienst te nemen, met alle rechten van dien. Maar zo’n ‘schijnconstructie’ is niet in de haak, oordeelde de rechter in december.

PvdA-Kamerlid William Moorlag was toentertijd de directeur van het bedrijf. Het werd vervolgens een pijnlijke kwestie voor de PvdA, omdat de sociaaldemocraten juist een groot punt maken van de strijd tegen schijnconstructies. (NRC)