Schietpartij Alphen

Verzekeraars van ouders Tristan van der V. niet aansprakelijk voor schadeclaims

De verzekeraars van de ouders van Tristan van der V. hoeven niet op te draaien voor de vorderingen van de slachtoffers en nabestaanden. Volgens de rechtbank in Den Haag hebben de verzekeraars Reaal en Vivat goed kunnen weerleggen dat de dader van de schietpartij in Alphen aan de Rijn niet onder de aansprakelijkheidsverzekering van zijn ouders viel.

Op 9 april 2011 vuurde de 24-jarige Tristan van der V. een kogelregen af in een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn. Daarbij kwamen zes mensen om het leven, zeventien mensen raakten gewond. Daarna pleegde hij zelfmoord.

Woensdag moest de rechtbank besluiten of de verzekeraars van de ouders aansprakelijk waren voor de claims van de slachtoffers. Maar de verzekeraars konden aantonen dat Tristan van der V. niet onder de verzekering van zijn ouders viel.

Nationale-Nederlanden, waarbij Van der V. een aansprakelijkheidsverzekering had, heeft al het maximale uitgekeerd aan de slachtoffers. Volgens een woordvoerder van de verzekeringsmaatschappij ging het om een bedrag van in totaal 454.000 euro, de maximale dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Dat is destijds door een vereffenaar verdeeld onder de slachtoffers, onder toezicht van de rechtbank.

In juni bepaalde de rechtbank van Den Haag dat de ouders van Tristan van der V. niet aansprakelijk zijn voor de gevolgen van de schietpartij. Dertien slachtoffers hadden een zaak aangespannen omdat de ouders volgens hen meer hadden kunnen doen om het bloedbad te voorkomen.

Volgens de slachtoffers waren er zoveel signalen dat er iets mis was met Tristan dat de ouders hadden moeten ingrijpen en waren de ouders nalatig geweest. Van der V. had een wapenvergunning en had een aantal zelfmoordpogingen gedaan. Maar de rechtbank oordeelde dat de ouders geen indicaties hebben gehad van de plannen van Tristan.