philip morris

Universiteit Utrecht geeft geld terug

De Universiteit Utrecht zet haar onderzoek naar tabakssmokkel voort zonder financiële steun van sigarettengigant Philip Morris. Dat heeft de universiteit woensdag bekendgemaakt. Hoewel de onafhankelijkheid van het onderzoek volgens de universiteit gegarandeerd was, ziet het bestuur „gezien de maatschappelijke discussie en op nadrukkelijk verzoek van voor ons zeer belangrijke partners” af van de 360.000 euro die was toegezegd vanuit de sector. De universiteit onderzoekt hoe de EU sigarettensmokkel beter kan bestrijden. De tabakssector wil de uitkomsten van het onderzoek gebruiken voor de lobby om de accijnzen op sigaretten te verlagen, zei Hans Clevers, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht eerder in NRC. De smokkel zou een gevolg zijn van de hoge accijnzen op tabak. (NRC)