Minister wil onderzoek naar Russische schilderijen Gent

Bruikleen Een commissie van onafhankelijke experts zal 26 bruiklenen van de Russische zakenman Igor Toporovski op echtheid onderzoeken.

Maandag publiceerde De Standaard een open brief waarin specialisten 26 bruiklenen in het Museum voor Schone Kunsten Gent „hoogst twijfelachtig” noemden.
Maandag publiceerde De Standaard een open brief waarin specialisten 26 bruiklenen in het Museum voor Schone Kunsten Gent „hoogst twijfelachtig” noemden. Foto Museum voor Schone Kunsten in Gent

De omstreden Russische schilderijen die het Museum voor Schone Kunsten Gent in bruikleen heeft van de Russische zakenman Igor Toporovski worden op echtheid onderzocht. Dat gebeurt op aandringen van de Belgische minister van Cultuur, Sven Gatz.

Maandag publiceerde De Standaard een open brief waarin tien internationale specialisten de 26 bruiklenen in het museum „hoogst twijfelachtig” noemden. Het gaat om onbekende schilderijen van beroemde avantgardistische kunstenaars als Malevitsj, Kandinsky en El Lissitzky, alle zonder herkomst- of tentoonstellingsgeschiedenis. Het museum deed de twijfels van de experts af als „geruchten” en wilde niet voldoen aan het verzoek om de kunstwerken weg te halen.

Lees ook: Hoe het kan dat zoveel nepkunst voor echt doorgaat

De minister wil dat er snel duidelijkheid komt. „Gezien de discussie over de echtheid grote proporties aanneemt, lijkt het ons raadzaam om snel voor klaarheid te zorgen”, zei Gatz donderdag in De Standaard.

Met de stad Gent en het Museum voor Schone Kunsten heeft de minister afgesproken dat een commissie van onafhankelijke experts de bruiklenen op echtheid zal onderzoeken.

De eigenaar van de schilderijen, de in Brussel wonende Russische zakenman Igor Toporovski, heeft ingestemd met het onderzoek „uit groot respect voor de drie partijen”. Hij belooft alle in zijn bezit zijnde documentatie over de kunstwerken ter beschikking te stellen en ook stemt hij ermee in een aantal, nog aan te wijzen schilderijen in een laboratorium aan echtheidstests worden onderworpen. Het ministerie van Cultuur betaalt het onderzoek.

De 26 kunstwerken blijven tot nader order in het museum hangen.