Politiechef: ophef Rolex-controle lag aan Ombudsman

Rotterdams Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld had geen kritiek mogen uiten op wat nu ‘jassenrazzia’s’ worden genoemd, zegt politiechef Frank Paauw.

Foto: Piroschka van de Wouw
Foto: Piroschka van de Wouw

De ophef over de ‘Rolex-controle’ van jonge patsers door de politie in Rotterdam is vooral de schuld van de lokale Ombudsman, Anne Mieke Zwaneveld. Dat zei politiechef Frank Paauw donderdag in de Rotterdamse gemeenteraad, waar hij de aanpak toelichtte.

Volgens Paauw had Zwaneveld zich niet over het politieplan moeten uitlaten. „De gemeentelijke Ombudsman gáát niet over de politie”, zei hij. Nu zag hij „een instituut waarvan je mag verwachten dat het zuiver in de leer is dat eigenlijk voor zijn beurt gaat spreken.”

De politie kondigde begin deze maand een experiment in Rotterdam-West aan om dure jassen, kleding of bijvoorbeeld horloges van ‘jonge bekenden’ af te pakken die niet duidelijk kunnen maken hoe ze voor de spullen hebben betaald. „We gaan ze uitkleden op straat”, werd Paauw geciteerd in De Telegraaf.

Het plan van de politie om dure spullen af te pakken bij controles leidt tot ophef. Maar in feite is het bestaand beleid tegen criminelen. Lees daarover: Rolex-controle: waar is uw kassabon?

Etnisch profileren

Lokale media belden Ombudsman Zwaneveld voor een reactie. „Waarom zou je iedereen met een dure jas zomaar vragen kunnen stellen?”, zei ze. En: „We hebben net bedacht dat we niet de schijn willen wekken dat er sprake is van etnisch profileren. Maar de kans dat dat hierbij wel gebeurt, is juist heel groot.”

Advocaten en de landelijke organisatie tegen etnisch profileren reageerden ook kritisch op het plan. Ook binnen de gemeenteraad is controverse. Leefbaar Rotterdam, voorstander van het experiment, pikt het niet dat GroenLinks spreekt van „jassenrazzia’s”.

Politiechef Paauw noemt alle kritiek onterecht. Het plan gaat immers uit van de bestaande ‘patseraanpak’. De politie richt zich op specifieke jongeren die bij haar bekend zijn, bijvoorbeeld een uitkering hebben, maar wel met dure spullen pronken.

Lees ook: Politie stelt regels op tegen etnisch profileren

Is de wet veranderd?

De politiechef zei Zwaneveld persoonlijk gebeld te hebben omdat de landelijke Ombudsman over de politie gaat. „Ik heb nog gevraagd: is de wet veranderd per 1 januari?” Ook belde hij landelijk ombudsman Reinier van Zutphen. Die zei, volgens Paauw: „Ik wacht gewoon de klachten af.”

De politiechef zelf voelt zich niet verantwoordelijk voor de ophef. „U kunt mij toch niet verantwoordelijk houden dat mensen eigenlijk in galop gaan zonder de feiten te kennen”, zei hij tegen de raad.

Zwaneveld noemt het verwijt van politiechef Paauw „een beetje flauw”. Ze heeft haar reactie in de media vooraf afgestemd met de landelijke ombudsman Van Zutphen, met wie ze „op één lijn” zat, zegt zij. „En ook ik heb gezegd: ik wacht eerst af of er klachten komen.”

Correctie (19-01-2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Frank Paauw korpschef is. Dat klopt niet: hij is politiechef. Deze fout is aangepast.