Gesloten liveblog

NS: vrijdag rijden negen van tien treinen weer na storm

Dit was het liveblog over de ontwikkelingen rond de hevige windstoten en regenbuien die het land vandaag teisteren. Je kunt hier alles teruglezen.

Een zware storm teisterde Nederland donderdag. De westerstorm was zelfs een van de zwaarste ooit. Er vielen zeker twee doden. De schade is vooralsnog vastgesteld op minstens 50 miljoen euro. Daar kunnen de komende dagen nog wel enkele tientallen miljoenen euro's bovenop komen, is de verwachting.

Er was sprake van code rood in grote delen van het land. Zware windstoten ontwrichtten het verkeer op de weg, onder meer door omwaaiende vrachtwagens. Ook werd in de loop van de ochtend al het treinverkeer stilgelegd. Schiphol schrapte meer dan driehonderd vluchten. Hele daken waaien van huizen. Veiligheidsregio Noord-Holland deed zelfs een waarschuwing uitgaan: iedereen in Noord-Holland Noord, blijf binnen. Vanwege de storm werd het centrum van Almere afgesloten. Er vlogen te veel voorwerpen in de rondte, aldus de politie. De brandweer kreeg ruim 10.000 meldingen binnen als gevolg van de storm.

Eén van de incidenten waarbij een dodelijk slachtoffer viel, vond plaats in het Overijsselse Olst. Een man stapte uit zijn vrachtwagen om een tak te verplaatsen die de weg versperde. Vervolgens waaide een andere tak tegen het hoofd van de man. Bij een tweede slachtoffer viel een boom rechtstreeks op zijn auto. Een 62-jarige Enschedeër werd hierdoor dodelijk geraakt.

Rond twee uur 's middags nam de intensiteit van de storm af. Rond negen uur 's avonds kwam het treinverkeer langzaam weer wat op gang. Maar de NS waarschuwt dat nog niet op elk traject treinverkeer mogelijk is, en dat zelfs vrijdag waarschijnlijk nog altijd één op de tien treinen niet zal rijden. Op donderdagavond waren nog altijd veel mensen gestrand op stations in het land, ondanks de actie #stormpoolen en het feit dat de NS bussen inzette om zoveel mogelijk reizigers veilig thuis te krijgen.

Hierbij sluiten we het liveblog voor vandaag af.

Treinverkeer komt langzaam weer wat op gang

De NS gaat bekijken of treinen op bepaalde trajecten kunnen gaan rijden. Een woordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat de NS "de boel langzaam op gang gaat brengen".

"We gaan echt ons best doen om zo veel mogelijk mensen op hun bestemming te krijgen."

Toch verwacht de woordvoerder dat het treinverkeer in de avond beperkt zal zijn. Daarom adviseert de NS reizigers nog altijd om naar alternatieven te zoeken om op hun bestemming te komen.

ProRail meldde eerder dat op de meeste trajecten treinverkeer weer mogelijk is. Maar volgens de NS-woordvoerder zijn er toch ook nog een behoorlijk aantal trajecten waar dat niet kan, zoals tussen Eindhoven en Weert, Tilburg en Vught en Leiden en Hoofddorp. De NS gaat ook bussen inzetten om gestrande reizigers van stations weg te krijgen.

"Maar dat gebeurt slechts incidenteel. Waar we dat gaan doen, is nog niet bekend."

NS: vrijdag rijden 9 van de 10 treinen

De problemen op het spoor donderdag, zullen doorwerken in de dienstregeling van vrijdag. Dat heeft een woordvoerder van de NS gezegd tegen persbureau ANP.

"We verwachten dat over de hele dag gemiddeld negen van de tien treinen zullen kunnen rijden."

Wel denkt de woordvoerder dat de gevolgen van de problemen in de ochtend groter kunnen zijn dan later op de dag.

"We adviseren reizigers dan ook om vrijdag de reisplanner te checken om te zien hoe het met bepaalde treinritten zit."

Volgens de NS-woordvoerder heeft ProRail te kennen gegeven welke reparaties vannacht kunnen worden uitgevoerd.

"Nadat dit is gebeurd, moeten wij alle treinen naar de plek rijden waar ze moeten staan. Maar dat gaat niet in alle gevallen lukken. Daar zal de dienstregeling vooral in de ochtend last van hebben."

Geen drukte op treinstations tijdens avondspits door storm

Station Breda rond 18.00 uur vandaag. Foto Sjoerd Klumpenaar / NRC

Op station Breda is tijdens de avondspits weinig te merken van de enorme drukte. Wie kan, probeert per auto vervoer te regelen of wacht rustig aan een van de houten picknicktafels op een trein. Maurice Kalkman (18) heeft er rond 18.00 uur al een lange dag opzitten in Breda. Hij zegt lachend:

“Ik zit al sinds vanmorgen 11.30 uur te wachten op een trein terug naar Dordrecht. Er staat hier al een tijdje een trein klaar naar Rotterdam, maar die vertrekt telkens niet. In de app staat wel dat hij gaat, maar in werkelijkheid staat hij gewoon nog stil.”

Kalkman studeert in Breda en was maar voor één lesuur naar school gekomen. Hij lacht er wat ongelukkig bij.

“Ik heb mijn telefoon al een keer helemaal opgeladen met mijn laptop, en moet nu voorzichtig aan doen met de batterij. Ik heb nog maar 20 procent over.”

Ook een rit via de hashtag #StormPoolen zit er voor hem niet in.

“Op de Moerdijkbrug was eerder vandaag een ongeluk, waardoor het daar helemaal vast stond. Hoe ik dat weet? Ik heb hier lang genoeg gezeten om dat allemaal keurig te kunnen uitzoeken.”

Lees ook deze reportage over reizen met de trein vandaag tijdens de storm: ‘Moet hier nog iemand mee naar Den Bosch?’

File richting Utrecht CS

Opmerkelijke files rondom Utrecht. Veel reizigers nemen het advies van de NS ter harte en proberen alternatief vervoer te regelen. Maar daardoor komen zoveel auto's met vrienden, kennissen of familie naar het station om gestrande reizigers te ontzetten dat de wegen dicht zijn geslibd. Dat meldt de VID. Op de A2, A12 en enkele kleinere wegen staat in totaal zeven kilometer file.

Paar treinen op het spoor

Alleen als je geluk hebt, kun je vanavond op enkele routes nog een trein pakken. Dat meldt de NS. Opnieuw roept de vervoerder reizigers op alternatieve reismogelijkheden te zoeken.

Van een hervatte dienstregeling is geen sprake. Volgens de NOS zijn er zes trajecten die ProRail heeft vrijgegeven, waaronder Amsterdam-Nijmegen, Rotterdam-Gouda, Rotterdam-Den Haag en Utrecht-Gouda. Ook morgen zal de dienstregeling nog last hebben van de storm.

Op meer dan 150 plekken heeft ProRail te maken gekregen met schade aan het spoor. Het herstel ervan zal de hele avond en nacht doorgaan.

Stormschade nu al minstens 50 miljoen euro

De zware storm die donderdag door Nederland raasde, heeft voor minstens 50 miljoen euro schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars gezegd. Hij zei volgens persbureau ANP:

"Dat is een ondergrens, er kunnen nog tientallen miljoenen bijkomen."

Het Verbond spreekt van "een fikse storm, zoals die maar eens in de paar jaar voorkomt". De brancheorganisatie komt vrijdagochtend met een eerste echte prognose.

In 2007 en 2013 werd Nederland getroffen door stormen waarbij de schade rond tussen de 100 miljoen en 200 miljoen euro uitkwam.

Onderzoek naar vrachtwagens die op de weg waren tijdens storm

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat onderzoeken waarom sommige vrachtwagens ondanks code rood toch de weg op zijn gegaan. Tijdens de zware storm werden donderdag tientallen vrachtwagens omvergeblazen.

Van Nieuwenhuizen wil hierover in gesprek met de transportsector, om zo te bepalen welke maatregelen nodig zijn om dit in de toekomst te voorkomen. De bewindsvrouw zei volgens persbureau ANP:

"De overheid geeft code rood toch niet voor niets."

Brandweer krijgt ruim 10.000 meldingen door storm

De brandweer heeft ruim 10.000 meldingen binnengekregen als gevolg van de storm. Dat meldt Brandweer Nederland. De voorzitter Brandweer Nederland, Stephan Wevers, zegt tegen persbureau ANP:

"Als brandweer waren we goed voorbereid. Zowel met mensen als met materieel stonden we paraat om de ruim 10.000 meldingen af te handelen. Ik ben trots op onze mensen die deze dag alles uit de kast hebben gehaald om de helpende hand te bieden. In een hele korte tijd hebben we met elkaar heel veel werk verzet om de stormoverlast zoveel mogelijk te beperken. Helaas heeft deze storm wel aan zeker twee burgers het leven gekost."

Bijna in alle 25 regio’s hadden de korpsen handenvol werk. Alleen in het noorden van het land kwamen minder meldingen binnen, omdat daar de storm minder hevig was. De komende dagen worden de minder urgente meldingen afgehandeld.

Filmpjes over schade door storm blijven online binnenstromen

Op sociale media blijven filmpjes van de storm binnenstromen, vooral met betrekking tot de schade die zij aanrichtte. Zo bleken de nodige zonnepanelen niet bestand tegen de harde wind, en containers en vrachtwagens evenmin.

Twitter avatar MHGvanderVoort Mark van der voort Uit een andere hoek containers moeite met #storm #coderood @NOS @telegraaf @ADnl #westerstorm https://t.co/otZ9v0N3on

Storm zorgt voor grote vraag naar taxi's in Amsterdam

Wegens de gevolgen van de westerstorm worden de taxibedrijven in Amsterdam platgebeld. Zo heeft taxicentrale Amsterdam (TCA) een "extreem drukke dag", aldus een woordvoerder van de organisatie donderdag.

Veel reizigers in Amsterdam zijn gestrand door het niet rijden van treinen of trams. De TCA-woordvoerder zegt tegen persbureau ANP:

"De wachttijden zijn langer dan normaal, maar we hebben het redelijk onder controle. We hielden al rekening met dit scenario, dus we hebben het aantal centralisten verdubbeld. Daarmee kunnen we de drukte redelijk goed opvangen."

Stormpoëzie

Ester Naomi Perquin, de Dichter des Vaderlands, schreef een gedicht bij de westerstorm die deze donderdag over Nederland trok.

Er is een eendagsgod ontwaakt. Hij kent misschien
zijn eindigheid, zijn eigen haast. Men geeft
elkaar advies en zet zich schrap.

Lees hier de rest van het gedicht: Schaderapport

Zeker 66 vrachtwagens gekanteld

Er zijn in bijna dertig jaar niet zo veel vrachtwagens gekanteld bij een storm als donderdag. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Tot nu toe zijn er 66 gevallen van gekantelde trucks gemeld.

Bij een storm op 25 januari 1990 waaiden er 130 vrachtwagens om. Volgens de VID was de wind toen nog harder. "Het is wel des te opmerkelijker dat er vandaag de dag met zo'n uitgebreid waarschuwingssyteem alsnog bijna 70 trucks omver werden geblazen," aldus de VID.

Vooral rond de grote rivieren hadden vrachtwagens last van de wind. Daar kantelden de meeste trucks.

Hoe gaat de NS om met storm?

De NS wilde donderdag aanvankelijk minder treinen laten rijden. In plaats van bijvoorbeeld iedere tien of vijftien minuten reed er dan nog slechts één keer per half uur een trein. Op deze manier wordt de tijd langer tussen de passage van twee treinen op één bepaalde plek op het spoor.

Wanneer er dan takken, bomen en andere objecten (zoals donderdag een trampoline) op het spoor terechtkomen, hebben hulpdiensten meer tijd om het spoor en de bovenleiding vrij te maken. Bovendien worden langere trajecten opgeknipt in meerdere delen – en dus ook meerdere treinen - zodat een versperring op het ene deel niet tot vertraging op het andere hoeft te leiden. De verbinding Den Helder – Maastricht wordt dan bijvoorbeeld opgedeeld in Den Helder – Amsterdam en Amsterdam – Maastricht.

De NS heeft bij slecht weer meerdere scenario’s klaarliggen, zegt een woordvoerder.

“Daarin staat: als we bepaalde criteria met betrekking tot sneeuwval, harde windstoten of andere ongemakken overschrijden, passen we de dienstregeling aan.”

Er zijn zowel een landelijk scenario met aanpassing van de dienstregeling, als regionale scenario’s. Of een bepaald draaiboek uit de kast wordt gehaald, wordt normaal gesproken 24 uur van tevoren bepaald.

Zwaarste middel

Donderdagochtend besloot de NS echter om het zwaarste middel in te zetten. Al het treinverkeer werd stilgelegd omdat de situatie te onveilig was geworden. Dat was voor het laatst gebeurd in 2007. “Wij vinden het niet verantwoord. Het is niet veilig meer voor reizigers en personeel”, zei directeur Operatie Marjan Rintel in een verklaring. In het hele land deden zich op dat moment al storingen aan rails en bovenleidingen voor op NS-trajecten. “Dan kun je op een gegeven moment geen goede dienstverlening meer rijden”, aldus de spoorvervoerder.

Na een storm kan het nog uren duren voordat er weer treinen rijden. Dat heeft enerzijds te maken met de omvang van de schade, maar ook met de taakverdeling tussen de NS en ProRail. Die laatste is als spoorbeheerder verantwoordelijk voor het onderhoud aan het spoor. Pas wanneer ProRail eventuele schade heeft hersteld en het spoor heeft vrijgegeven, kan de NS de dienstregeling hervatten.

Weer bussen en trams in Den Haag

Reizigers moeten rekenen op vertraging, maar de bussen en trams in Den Haag rijden bijna allemaal weer. Eerder op de dag lag het openbare vervoer in de stad stil.

Beschadigde bovenleidingen en en omgewaaide bomen maakten het niet verantwoord om het ov te laten rijden. Vanaf 15.00 uur werd het ov weer lang opgestart.

KNMI: code groen

De situatie is wat betreft de wind helemaal terug naar normaal. Het KNMI meldt dat in het hele land weer code groen geldt. Dat betekent natuurlijk niet dat de gevolgen van de schade gelijk ook voorbij zijn, maar het weer levert geen direct gevaar meer op.

NS: zoek een alternatief

De NS kan nog steeds niet aangeven wanneer er weer treinen gaan rijden. Dat zegt een woordvoerder tegen ANP. "Wij raden onze reizigers dus ook aan om in de tussentijd naar alternatief vervoer te kijken voor de avondspits."

Ook als er weer treinen gaan rijden kan het nog een hele tijd duren voordat de normale dienstregeling weer is hervat. Volgens de NS zouden er in eerste instantie alleen "mondjesmaat" treinen rijden.

Een van die alternatieven is wellicht meerijden in de auto met een ander. Onder de hashtag #stormpoolen bieden Twitteraars hun medereizigers een lift aan, of vragen ze om vervoer.

Twitter avatar ionicasmeets Ionica Smeets De hashtag voor mensen die een lift zoeken is #StormPoolen! https://t.co/N6KSeA1nt2

Wat een geweldige suggestie, Ionica. Misschien kan jij het land in beweging zetten, dan houden wij ons bezig met het rijden van de treinen. #StormPoolen? ^EM

— NS online (@NS_online) January 18, 2018

Twitter avatar manudeelt manu busschots #stormpoolen van Groningen naar Apeldoorn, maar Zwolle is ook al fijn natuurlijk!

Treinverkeer ook stil in Duitsland

De storm heeft inmiddels Nederland grotendeels verlaten, maar onze oosterburen hebben nog altijd veel last van de harde wind. Dat heeft tot gevolg dat de Deutsche Bahn al het treinverkeer in het land stillegt. Treinen die nog onderweg zijn, rijden zo spoedig mogelijk naar hun eindbestemming.

In Duitsland heeft de storm, die daar Friederike gedoopt is, één leven geëist. Een 59-jarige man kwam onder een boom terecht op een camping in het plaatsje Emmerik.

Code geel in het hele land

De storm is nu dusdanig afgezwakt dat voor het hele land code geel geldt. Dat meldt het KNMI. De komende uren zal de wind nog verder afnemen. Gelderland en Overijssel waren de laatste provincies waar code rood van kracht was.

Voorlopig nog geen treinen

De NS heeft nog geen idee wanneer het treinverkeer weer kan worden hervat. Spoorbeheerder ProRail monstert de schade en op basis daarvan kan de NS pas bepalen wat het nadere plan van aanpak is.

In een verklaring zegt de NS:

"De storm heeft veel schade aan spoor en bovenleidingen veroorzaakt. Er zijn bomen en andere voorwerpen op het spoor terechtgekomen. Ook op verschillende stations is sprake van stormschade. Het treinverkeer ligt hierdoor voorlopig helemaal stil."

De vervoerder raadt reizigers aan de reisplanner van de NS te negeren en op ns.nl te kijken voor de laatste updates. Dit blog blijven volgen kan uiteraard ook.

Obstakels op de weg

Mensen die het geluk hebben gehad hun bestemming vanochtend te bereiken, moeten er rekening mee houden dat de terugweg er een met hindernissen is. De ANWB waarschuwt dat de nasleep van de storm gevolgen heeft voor de avondspits.

Weliswaar is de storm afgenomen, maar het is de vraag of alle obstakels, zoals omgewaaide bomen of vrachtwagen op tijd van de weg kunnen worden gehaald. De grootste problemen verwacht de ANWB op bruggen met omgewaaide trucks. Het blijft vooralsnog lastig om vanuit het noorden van het land het zuiden te bereiken, en andersom.

Geen code rood meer in westen

De storm is in delen van het land over zijn hoogtepunt heen. Reden voor het KNMI om de situatie in de meeste provincies af te schalen van code rood naar code geel. Alleen in Gelderland en Overijssel is nog sprake van code rood, in Limburg, Drenthe en Groningen is code oranje van kracht.

Al vier uur vast in de trein op de grens met Duitsland

Samen met haar dochtertje van anderhalf nam Helena Cordasev (43) donderdagochtend de trein vanuit Utrecht. Bestemming: Basel, maar ze kwamen niet verder dan Emmerik, net voorbij de Duitse grens. Daar staat de trein nu al langer dan vier uur stil, vertelt ze over de telefoon.

Na een uur reizen remde de trein plotseling af. Er lagen boomstammen op de rails en de bovenleiding was beschadigd geraakt. Hoewel de passagiers in het begin nog rustig bleven, is de situatie aan boord inmiddels chaotisch. De elektriciteit is uitgevallen. Cordasev: "Er zijn kinderen aan boord. De wc vloeit over en werkt al drie uur niet. Mensen hebben honger en de kinderen zijn nerveus."

De politie is gebeld, maar die verwijzen volgens haar naar de NS. En die zegt: jullie mogen voorlopig niet eruit vanwege de storm. Volgens de NS staat de trein stil op Duits grondgebied en valt daarmee onder de verantwoordelijkheid ven Deutsche Bahn, de Duitse spoorvervoerder. De reden dat er niet verder gereden kan worden zouden bomen op het spoor en een storing aan bovenleiding zijn. “Maar zeker weten doen we dat niet”, aldus een woordvoerder.

Cordasev schat dat er zo'n tachtig tot honderd mensen in de trein zitten. Twee mensen mochten het voertuig wel verlaten: een vrouw die een operatie had, en een piloot die moest vliegen. Maar de rest zit vast in de trein. "We hebben al twee uur niets gehoord."

In Amsterdam beginnen de trams voorzichtig te rijden

Na het luchtverkeer op Schiphol beginnen ook de trams in Amsterdam weer voorzichtig te rijden. Vervoersmaatschappij GVB zegt op Twitter dat vanaf 14.00 uur de trams weer beschikbaar zijn.

Het tramverkeer wordt pas naar verwachting na 14:00 hervat. Onze website geeft momenteel geen actuele informatie. Excuses voor het ongemak. ^AL

— GVB Klantenservice (@GVB_klanten) January 18, 2018

Schiphol annuleerde al 320 vluchten

Door de fikse storm annuleerde Schiphol donderdag al zo'n 320 vluchten, schrijft ANP. Sinds het middaguur is het vliegverkeer weer langzaam op gang gekomen.

Naast geschrapte vluchten had Schiphol te maken met meer heibel. Op de terminal van de luchthaven waaiden diverse dakplaten los. Vertrekhal 1 en 2 zijn toen afgesloten. Vertrekhal 3 is nog wel open, vanwaar reizigers op alle plekken kunnen inchecken.

Verschillende vliegtuigen zijn vanmorgen naar andere luchthavens uitgeweken. Enkele waren gedwongen een doorstart te maken, omdat ze door de windstoten niet konden landen.

De intensiteit van de storm neemt af

Goed nieuws, de storm lijkt aan intensiteit af te nemen. De hardste windstoten in het land - gemeten aan de Zeeuwse kust en de Gelderse grens - hebben een kracht van rond de 80 kilometer per uur, meldt Weerplaza.

Eerder op de dag waren er op diverse plekken nog windvlagen van over de 100 (KNMI spreekt dan van een "zeer zware storm"). Op andere plekken in het land meet Weerplaza rond 13.00 uur stoten van 52 km/u (Utrecht) en 63 km/u (Friesland).

De storm in beeld: omgewaaide bomen, afgewaaide daken

Onze fotoredactie verzamelde de indrukwekkendste beelden van de storm die het land donderdag aandoet. De foto's gaan van vernielde auto's tot kapot gereten daken, maar - gelukkig - hebben sommigen ook plezier aan het noodweer.

De storm in beeld: omgewaaide bomen, afgewaaide daken

Foto Robin Utrecht/ANP

Bus belandt in water in Stadskanaal

In de provincie Groningen is een passagiersbus in het water beland. Verschillende reizigers en de buschauffeur zaten nog in het voertuig toen dat in het kanaal terechtkwam, maar – zo meldt RTV Noord - niemand raakte gewond. Vermoedelijk was de storm ook bij dit ongeval de oorzaak. De straat waaraan het kanaal ligt is afgesloten.

Mogelijk nog een derde stormdode

Mogelijk is er ook nog een derde stormdode gevallen. De politie in Lingewaal meldt dat er een man door een plexiglasconstructie is gevallen. Of dit als gevolg van harde windstoten komt, is nog onduidelijk:

Twitter avatar POL_Lingewaal Politie Lingewaal Vuren, dodelijk ongeval op priveterrein Industrieweg. Een man (66jr) overleden, een man (34) zwaargewond na val doo… https://t.co/nPHkPZS47Z

Politie: twee dodelijke slachtoffers door storm

De storm heeft aan ten minste twee mensen het leven gekost. Het gaat om personen uit Enschede en Zwolle, zo meldt de politie. Eén van de incidenten waarbij een dodelijk slachtoffer viel vond plaats in het Overijsselse Olst. Een man stapte uit zijn vrachtwagen om een tak te verplaatsen die de weg versperde. Vervolgens waaide een andere tak tegen het hoofd van de man.

Twitter avatar POL_OlstWijhe Politie Olst-Wijhe 62-jarige man uit Zwolle is omgekomen nadat hij dikke tak op zich kreeg. Man stapte uit zijn vrachtwagen om een tak… https://t.co/6GyazYnHz0

Bij een tweede slachtoffer viel een boom rechtstreeks op de auto. Een 62-jarige Enschedeër werd hierdoor dodelijk geraakt.

Twitter avatar POL_Overijssel Politie Overijssel #Enschede Goolkatenweg: 11.45 uur. Omgevallen boom valt op auto, 62-jarige uit Enschede overleden. Verkeershinder t… https://t.co/Pak7CHhrPI

Bomen en ingestorte daken: gebruikers delen schade op Facebook

Her en der in het land waaien gehele daken van huizen en panden. Op Facebook delen gebruikers foto’s van de schade die is ontstaan:

Den Bosch zet een deel van de stad af

Na Almere sluit ook Den Bosch een gedeelte van zijn centrum af. Het Brabants Dagblad meldt dat de Pensmarkt niet meer toegankelijk is. Van één van de winkels is het dakleer afgewaaid. Verschillende winkels zijn onbereikbaar.

Den Bosch centrum markt afgesloten vanwege wind? #dtv #nieuws #storm pic.twitter.com/jQhrstkQCj

— Claire van Nunen (@Claireishelder) January 18, 2018

Vrouw dood door boom op auto in België

In België is een vrouw overleden nadat een boom op haar auto viel als gevolg van de storm. ANP schrijft dat de vrouw door een bos reed in het plaatsje Grez-Doiceau, ten zuidoosten van Brussel, toen de boom ontwortelde en haar voertuig trof.

Het fiets- en voetveer tussen Vlissingen en Breskens vaart weer

Wegens de storm werd de veer tussen Vlissingen en Breskens donderdagmorgen even uit de vaart genomen, maar inmiddels varen ze weer als vanouds. Ook de veerboot tussen Den Helder en Texel is weer aan de gang.

Dakplaten ook in Delft een probleem

Ook in Delft kampen ze met loszittende dakonderdelen. De ingang van het stadskantoor is afgesloten omdat enkele dakplaten mogelijk niet goed bevestigd zijn.

De ingang van het stadskantoor aan de #Coenderstraat is tijdelijk gesloten. Deze maatregel is uit voorzorg genomen omdat enkele dakplaten van het stadskantoor mogelijk niet goed vastzitten. Dit zou gevaarlijk kunnen zijn in deze #storm. De ingang in de stationshal is wel open. pic.twitter.com/LFUh5ggBKq

— Gemeente Delft (@GemeenteDelft) January 18, 2018

Centrum Almere afgesloten

Vanwege de storm wordt het centrum van Almere afgesloten. Er vliegen te veel voorwerpen in de rondte, aldus de politie volgens ANP. In Amsterdam zijn enkele parken afgesloten, waaronder het Vondelpark, het Sarphatipark en het Amstelpark. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Provinciehuis Den Bosch ontruimd, station Breda ook

In Brabant zijn verschillende grote gebouwen ontruimd. Het provinciehuis in Den Bosch is inmiddels gedeeltelijk niet meer toegankelijk, ook station Breda is niet veilig meer, meldt Omroep Brabant.

De nieuwsdienst meldt dat delen van de gevel van de hoge toren van het provinciehuis loslieten en op lager gelegen gebouwen vielen. Gewonden zijn er niet gevallen, de schade is tot nu toe vooral materieel. Bezoekers van station Breda wordt via televisieschermen verzocht het gebouw "onmiddellijk te verlaten" voor de eigen veiligheid.

Luchtverkeer Schiphol 'mondjesmaat' hervat

Het luchtverkeer op Schiphol wordt vanaf 12 uur "mondjesmaat hervat", meldt een woordvoerder. Veel vluchten zijn al uitgeweken naar andere luchthavens of wachten op een buitenstation.

Mensen in Noord-Holland Noord: blijf binnen

Veiligheidsregio Noord-Holland heeft net een waarschuwing uitgedaan: iedereen in Noord-Holland Noord, blijf binnen. De weersomstandigheden zijn er op het moment "extreem". Aangeraden wordt om 112 alleen bij spoedgevallen te bellen. Bij overige meldingen kun je bellen met 0900 8844.

Wegwaaiende dixies, losgerukte daken - een ravageoverzicht

De storm richt een ongelofelijke ravage aan in het land, zoveel was u ongetwijfeld al duidelijk. Een overzicht.

In de Landmanstraat in Rotterdam worden daken van huizen gerukt:

Twitter avatar jboef Johan Boef Waanzinnig, complete daken worden weggerukt. #storm (via @paulschram) https://t.co/vHbglN4HOE

Een dixie gaat op pad (zou er iemand in zitten?):

Twitter avatar CeesBos Cees Bos Oeps, Dixie (zal er iemand in zitten) vliegt door Overvecht. https://t.co/I30VkdwPJp

Scooters vallen:

Onderschrift, iemand? #storm020 pic.twitter.com/9VJl1dmGRD

— AT5 (@AT5) January 18, 2018

Op station Breukelen waait het glas uit de beschermingshokjes:

Foto Hester van Santen

De storm treft ook de burelen van NRC (in bescheiden zin, dat wel). Een dakgoot werd van onze redactie in Den Haag gerukt:

Foto Clara van de Wiel

Schiphol schrapt alle vluchten

Schiphol schrapt alle vluchten vanwege de storm. Eerder annuleerde de luchthaven al enkele honderden vluchten. Ook KLM schrapte tientallen tientallen diensten.

Twitter avatar Schiphol Schiphol Status update due to severe weather conditions: all air traffic has been suspended until further notice.

Wind op Noordzee neemt af

De zeer zware windstoten verplaatsen zich naar het oosten, meldt het KNMI. Er geldt nog steeds code rood in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel en het IJsselmeergebied. Er kunnen zeer zware windstoten voorkomen, van 110 tot 130 kilometer per uur, en lokaal zelfs 140 kilometer per uur.

Een man waait weg in Den Bosch

Mogelijk heeft u hem al langs zien komen op Facebook of is ie met u gedeeld via Whatsapp, de video met de wegwaaiende man in Den Bosch. In het filmpje is een plein te zien in de Brabantse hoofdstad. En dan waait er plotseling een man voorbij die door de wind meters over de grond gesleurd wordt, waarna omstanders hem oprapen. Internationale media hebben de video inmiddels ook opgepikt. Of het echt is, kunnen we niet garanderen.

Veerboot naar Texel gestaakt

De veerdienst tussen Den Helder en Texel is vanwege de harde wind voorlopig uit de vaart genomen, meldt exploitant Teso. De afvaarten van 10.30 en 11.00 uur zijn vervallen, het is nog onduidelijk wanneer de eerste boot weer gaat.

Tussen Harlingen en Vlieland en Terschelling varen de veerboten wel, maar met gemiddeld een uur vertraging, meldt rederij Doeksen aan ANP. Vooraf werd al aangekondigd dat de tijden van de veerdienst vanwege de aangekondigde storm zijn aangepast. Van en naar Ameland en Schiermonnikoog vaart Wagenborg Passagiersdiensten nog wel.

Alle treinverkeer stilgelegd

Alle treinverkeer is stilgelegd door de storm, meldt NS nu op zijn website. De vervoerder kortte het aantal treinritten al drastisch in, maar het gevaar is inmiddels te groot geworden. Voorlopig geen NS-treinen meer in Nederland.

"Er komen bomen en andere voorwerpen op het spoor en op treinen terecht", schrijft NS op zijn site. Het gevolg: schade aan het spoor en aan de bovenleidingen. Wanneer de treinen weer als vanouds gaan rijden, kan de vervoerder nog niet zeggen. "Reizigers moeten er rekening mee houden dat door het grote aantal storingen herstel ook na de storm even kan duren en dat er beperkingen in het treinverkeer zijn."

Twitter avatar NS_online NS online Update 11:00 uur: NS staakt treinverkeer vanwege zware storm https://t.co/Nqe1pFFsL7 https://t.co/RhGnchbtdB

Ook in Amsterdam geen trams meer

In de hoofdstad is inmiddels alle tramverkeer stilgelegd. De trams gaan terug naar de remise, meldt een woordvoerder van vervoersmaatschappij GVB. Ook een aantal veren is gestopt met varen naar Amsterdam Noord.

De metro en bussen rijden voorlopig wel, al is station Van der Madeweg afgesloten vanwege losgewaaide platen. De buschauffeurs doen in ieder geval hun stinkende best, zegt de woordvoerder.

Wegwaaiende fietsers en omvallende containers, zo ziet de storm eruit

Op sociale media druppelen steeds meer beelden binnen van hoe de storm het dagelijks leven in Nederland ontregelt. In een enkel geval postte een twitteraar zelfs een filmpje van een wegwaaiende fietser - hij belandt op de weg, maar raakt zo gauw te zien niet gewond. Verder veel beelden van ontwortelde bomen en gekantelde vrachtwagens. Hieronder een overzicht.

Twitteraar Arnout Vos signaleerde de ongelukkige fietser:

#Storm bij het Strijkijzer pic.twitter.com/6M8ukNmir9

— Arnout Vos (@arnoutvos) January 18, 2018

Op de A50 rukte de wind een vrachtwagen omver:

Chaos bij Veghel op de A50, gebeurde voor mijn neus #storm #vrachtwagen #codeoranje pic.twitter.com/jerUR0dwCF

— Bas Beukema (@BasBeukema) January 18, 2018

Deze man zag een hele stapel containers omvallen:

Daar gaat weer wat handel omver 😥 #terminal #storm pic.twitter.com/OVjoKS9wcX

— RichardHoogeveen.nl (@RichardMaasdijk) January 18, 2018

NS: aanrijding met trampoline en boom

NS laat zijn treinen vandaag minder rijden: slechts een keer per halfuur vertrekt er vandaag een stel. Op zijn Twitterpagina houdt het spoorwegbedrijf de verkeershinder bij.

De tweets geven een aardig beeld van de ravage die de storm achterlaat: bomen op het spoor en, in een enkel geval, zelfs een aanrijding met een trampoline, waardoor tussen Alphen aan den Rijn en Gouda geen treinen meer rijden.

Alphen a/d Rijn-Gouda: er rijden geen treinen vanwege een aanrijding met een trampoline. https://t.co/axyyfHaEPO #ApnGd

— NS online (@NS_online) January 18, 2018

Deventer-Zutphen: er rijden geen treinen vanwege een aanrijding met een boom. https://t.co/axyyfHaEPO #DvZp

— NS online (@NS_online) January 18, 2018

Rijkswaterstaat: houd rekening met gevaarlijke rijomstandigheden

Wie donderdag in de auto stapt, moet rekening houden met onder meer gladheid en hevige windstoten. Op zijn site waarschuwt Rijkswaterstaat voor een drukke ochtendspits, gevaarlijke rijomstandigeden en verkeershinder.

Pas je rijgedrag aan, communiceert de dienst, en ga vooral niet met een aanhanger de weg op. Extra reistijd zit er dik in. Rijkswaterstaat heeft weginspecteurs ingezet om de situatie op de weg in de gaten te houden. Ook staan extra zware bergers op stand-by die mogelijk gestrande vrachtwagens kunnen bergen. Met een lege vrachtwagen op pad gaan is vandaag sowieso niet slim.

Haagse vervoerder legt bus- en tramverkeer stil

In Den Haag rijden geen bussen meer. Ook bijna alle tramlijnen zijn stilgelegd, meldt vervoerder HTM. Alleen nog tussen Centraal Station en Zoetermeer gaan tram 3 en 4 nog op en neer.

Twitter avatar HTM_Reisinfo HTM Personenvervoer In verband met de storm rijden alle bussen en trams niet. Tram 3 en 4 zullen beperkt blijven tussen Centraal Statio… https://t.co/eM2D9k91Li

Landelijke Eenheid: bel 112 alleen bij acuut gevaar

De Landelijke Eenheid van de politie waarschuwt: als je stormschade hebt, bel dan geen 112. Contacteer de alarmcentrale alleen als je je in acuut gevaar bevindt of in een levensbedreigende situatie. 112 krijgt op het moment veel telefoontjes binnen over stormschademeldingen, schrijft de politie op Twitter:

Twitter avatar PolitieLE Landelijke Eenheid Onze 112-alarmcentrale krijgt op dit moment heel veel telefoontjes over stormschademeldingen. Bel alleen 112 bij ac… https://t.co/TV59V1vPlH

N57 over Oosterscheldekring dicht

De Rijkswaterstaat meldt volgens ANP dat de N57 over de Oosterscheldekering voor alle verkeer gesloten blijft. Tot zeker 11.00 kan niemand zich over de weg bewegen. Ook het fiets- en voetveer tussen Vlissingen en Breskens is uit de vaart genomen.

De storm in Duitsland

Ook in Duitsland ontregelt de storm het dagelijks leven. In verschillende delen in het westen van het land blijven scholen dicht. De Duitse autoriteiten waarschuwen bewoners in dat gebied hun huis donderdag niet te verlaten.

Hevige wind en regen, dit doet de storm met Nederland

Goedemorgen, en welkom in ons stormblog. De belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe:

  • Het KNMI kondigde donderdag code rood af voor grote delen van het land. In de provincies Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel kunnen "zeer zware windstoten" voorkomen, schrijft de dienst op Twitter.
  • Voor de overige provincies geldt code oranje. Vooral tussen 09.00 uur en 14.00 uur kunnen de wind en regen hevig zijn. In de loop van de middag zwakt de storm af, is de verwachting.
  • Ter hoogte van Badhoevedorp kantelde een vrachtwagenaanhanger. De veiligheidsdiensten sloten daarop de A9 van Alkmaar naar Amstelveen af.
  • NS laat nog maar één trein per halfuur rijden, KLM annuleerde tientallen vluchten.
  • Dierenpark Amersfoort blijft de hele dag gesloten. De windhozen kunnen takken van bomen losrukken die op bezoekers terecht kunnen komen. "De veiligheid van de dieren is niet in gevaar", meldt de dierentuin.

Een fietser trapt tegen de westerstorm op de Erasmusbrug in Rotterdam. Foto ANP/Robin Utrecht