Gezond eten sneller duurder geworden dan ongezond eten

Vooral de prijs van halfvolle melk, eieren en vers fruit steeg hard.

Groente en fruit in een supermarkt.
Groente en fruit in een supermarkt.

De afgelopen tien jaar zijn de prijzen van eieren en appels harder gestegen dan die van chips en snoep. Ongezond eten is in sommige gevallen zelfs goedkoper geworden in die tijdsspanne. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) analyseerde samen met het Voedingscentrum de voedselprijzen en kwam tot die conclusie, meldde het donderdag.

Sinds 2007 steeg de prijs van gezonde producten met bijna een kwart. Maar het bedrag dat de supermarktklant voor ongezond eten betaalt, nam in dezelfde periode met slechts 13 procent toe. Dat terwijl de gemiddelde prijsstijging voor goederen en diensten in tien jaar 16,7 procent was.

CBS-cijfers

Vooral halfvolle melk (+60 procent), eieren (+37 procent) en vers fruit (+28 procent) vallen op in de CBS-cijfers. Groente zit met 9 procent onder het gemiddelde. Bij groente en fruit spelen weersinvloeden een rol. Een fikse hagelbui kan oogsten verpesten, waardoor prijzen door schaarste kunnen worden opgedreven.

Het relatief hoge bedrag voor een pak halfvolle melk heeft te maken met gestegen prijzen bij de boeren, weet het CBS. Bij de prijsontwikkeling van voeding spelen in het algemeen verder handelsmarges en loon- en transportkosten een rol.