Ethiopië

Oppositieleider en andere politieke gevangenen vrij

De Ethiopische regering heeft woensdag Merera Gudina, de belangrijkste oppositieleider van het land, vrijgelaten uit de beruchte gevangenis Makelawi in de hoofdstad Addis Abeba. Gudina en honderden anderen mochten hun cel verlaten nadat premier Hailemariam Desalegn twee weken geleden onverwachts de vrijlating van politieke gevangenen in Ethiopië had aangekondigd, om daarmee „de democratische ruimte voor iedereen groter te maken”. Gudina werd eind 2016 opgepakt bij terugkeer uit Brussel, waar hij had gesproken over de wijdverspreide protesten tegen de regering in 2015 en 2016. Nog steeds is het onrustig in het land, vooral op universiteiten. Gudina is leider van het Oromo Federale Congres. De Oromo’s zijn de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië, maar voelen zich achtergesteld. Duizenden jongeren begroetten Gudina toen hij de gevangenis uitkwam. (AP)

    • Vincent Sondermeijer