CBS

Gezond eten sneller duurder geworden dan ongezond eten

De afgelopen tien jaar zijn de prijzen van eieren en appels harder gestegen dan die van chips en snoep. Ongezond eten is in sommige gevallen zelfs goedkoper geworden in die tijdsspanne. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat samen met het Voedingscentrum de voedselprijzen analyseerde.Sinds 2007 steeg de prijs van gezonde producten met bijna een kwart. Maar het bedrag dat de supermarktklant voor ongezond eten betaalt, nam in dezelfde periode met slechts 13 procent toe. De gemiddelde prijsstijging voor goederen en diensten was in tien jaar 16,7 procent. Vooral de gestegen prijzen voor halfvolle melk (60 procent), eieren (37 procent) en vers fruit (28 procent) vallen op in de CBS-cijfers. Groente zit met 9 procent onder het gemiddelde. (NRC)

    • Guus Ritzen