Burgemeester Roermond: schors verdachte raadsleden en wethouders

De veroordeelde Limburgse politicus Jos van Rey gaat in cassatie waardoor zijn ambtsverbod wordt opgeschort. Burgemeester Donders pleit voor een wetswijziging.

Voormalig wethouder Jos van Rey na het hoger beroep vorige maand.
Voormalig wethouder Jos van Rey na het hoger beroep vorige maand. Foto Lex van Lieshout/ANP

Politieke bestuurders en raadsleden die verdacht zijn in een strafzaak, moeten worden geschorst tot hun naam is gezuiverd. Dat zegt de burgemeester van Roermond, Rianne Donders, in De Telegraaf donderdag. Daarmee reageert ze onder meer op de deelname van de voor corruptie veroordeelde Roermondse politicus Jos van Rey aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De ophef naar aanleiding van de zaak rondom Van Rey heeft volgens Donders tot veel spanning en emotie geleid in Roermond. Daarom is een wetswijziging nodig om de integriteit van het openbaar bestuur te waarborgen. “Of het nu een raadslid is of een wethouder: wat wij missen is een instrument om rust te brengen in het openbaar bestuur als mensen dat zelf niet doen”, reageert de burgemeester tegenover NRC.

De commissaris van de koning in Limburg, Theo Bovens, steunt de burgemeester dat er een oplossing moet komen voor het probleem, ook al In een reactie stelt een woordvoerder: “Als de burgemeester naar Den Haag gaat, dan gaat de gouverneur met haar mee.” Tegelijkertijd wil hij geen uitspraken doen over het voorstel van Donders om politieke bestuurders en raadslieden de schorsen.

Zaak-Van Rey zorgt voor belangrijke jurisprudentie in integriteitszaken

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat naar het voorstel wordt gekeken. Volgens een woordvoerder zal minister Kajsa Ollongren (D66) de Kamer informeren.

Jos van Rey werd vorige maand in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden voor corruptie, stembusfraude en schending van het ambtsgeheim. Ook besloot het gerechtshof dat de Limburgse politicus twee jaar lang geen bestuurlijk ambt mag bekleden. Van Rey (72) besloot vervolgens in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

‘Geen strategische keuze’

Door het cassatieverzoek is het ambtsverbod opgeschort totdat de hoogste rechter met een definitieve uitspraak komt. Dit proces gaat volgens Van Reys advocaat Gitte Stevens minimaal negen maanden duren. Daardoor zou de voormalig wethouder en Eerste Kamerlid na de verkiezingen van 21 maart wethouder kunnen worden. Stevens zegt tegen De Telegraaf dat de cassatie “geen strategische keuze” is.

Van Rey zou onder meer als wethouder giften hebben aangenomen van zijn vriend Piet van Pol, de zakenman die meerdere projecten deed in de gemeente. De voormalige VVD’er is Statenlid voor de Volkspartij Limburg en lid van de gemeenteraad namens de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), met tien zetels de grootste partij van de gemeente.

De politicus is voor de aankomende verkiezingen beoogd lijstduwer van de LVR. Bij de vorige raadsverkiezingen, toen het justitieel onderzoek tegen hem al liep, werd Van Rey met voorkeurstemmen gekozen.