Bitcoin zakt onder grens 10.000 dollar

Cryptomunt Maandag was een bitcoin nog 14.000 dollar waard. Ook andere cryptovaluta dalen in waarde.

De waarde van de bitcoin vertoont grote schommelingen.
De waarde van de bitcoin vertoont grote schommelingen. Foto JACK GUEZ/AFP

De waarde van bitcoin is woensdag onder 10.000 dollar gezakt. Daarmee is de cryptomunt bijna de helft minder waard dan op het hoogtepunt, ongeveer een maand geleden. Ook andere cryptomunten, waaronder Litecoin, Ether en Bitcoin Cash, maakten volgens handelssite Bitstamp koersdalingen door. Bitcoin slechtte de tienduizenddollargrens voor het eerst eind november.

Maandag was de bitcoin nog bijna 14.000 dollar waard, maar raakte afgelopen dagen in een vrije val. Beleggers in de munt worden afgeschrikt door geruchten dat Zuid-Korea de handel in cryptovaluta aan banden zou willen leggen of zelfs zou willen verbieden. Dat zou mogelijk ook gelden voor China.

De waarde van de cryptomunt vertoont sterke schommelingen. In de week nadat de munt zijn hoogtepunt had bereikt in december, verloor hij weer eenderde van zijn waarde. Dat werd volgens analisten deels veroorzaakt door de introductie van een concurrerende munt op een belangrijke handelssite, maar ook door de wispelturigheid van beleggers die snel aan bitcoin hopen te verdienen.

Al met al is er grote onzekerheid over de waardevastheid van de munt, zegt Charles Hayter van beleggersforum Cryptocompare tegen persbureau Reuters: „Er is een hoop paniek op de markt. Mensen verkopen en maken zich als een gek uit de voeten.” Analisten van Citi denken dat de koers „zeer waarschijnlijk zeer snel” kan inzakken tot rond de 5.600 dollar. Dat is overigens nog altijd een veelvoud van de waarde van bitcoin precies een jaar geleden, toen een munt nog minder dan 1.000 dollar waard was.

Banken als Goldman Sachs en JP Morgan denken al een tijdje dat er sprake is van een zeepbel. Volgens de topman van JPMorgan is bitcoin zelfs ‘frauduleus’. „Cryptovaluta zijn alleen geschikt voor drugsdealers, moordenaars en Noord-Korea”, zei hij vorig jaar in september.

Ook Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, waarschuwde voor een zeepbel. Door de enorme waardestijgingen steken veel mensen geld in cryptovaluta puur om te speculeren. De laatste maanden van 2017 steeg bitcoin zo snel, dat veel mensen de munt alleen kopen om vast te houden; ze kopen er geen andere dingen mee en zo dreigen ze een duur maar nutteloos bezit te worden.

    • Teri van der Heijden