Apple haalt buitenlandse winst terug naar VS

De Amerikaanse president Trump boekt met zijn belastinghervormingen een belangrijk succes: Apple haalt honderden miljarden aan buitenlandse winst terug naar de VS.

Klanten bij een Apple Store in de Chinese hoofdstad Beijing.
Klanten bij een Apple Store in de Chinese hoofdstad Beijing. Foto Mark Schiefelbein

Technologiebedrijf Apple haalt honderden miljarden dollars aan buitenlandse winsten terug naar de Verenigde Staten. Het bedrijf maakte dat woensdag op zijn website bekend.

Daarmee halen de belastinghervormingen van president Trump zijn eerste en meest omvangrijke succes. Apple zal naar eigen zeggen in één klap 38 miljard dollar (ruim 31 miljard euro) belasting betalen. Het maakt gebruik van een eenmalig gereduceerd tarief van 15,5 procent. Het is de verwachting dat andere techbedrijven het voorbeeld zullen volgen.

Trump noemde Apples aankondiging op Twitter een „grote winst voor de Amerikaanse arbeiders en de VS”. Trumps belangrijkste verkiezingsbelofte was het stimuleren van de Amerikaanse werkgelegenheid. Hij hekelde onder meer de grote techbedrijven die veel werk uitbesteden naar China en andere Aziatische landen.

Hoge tarieven

De nieuwe belastingwet, die de president afgelopen december ondertekende, zet een streep door het vorige belastingtarief: bedrijven die buitenlandse winsten naar de VS haalden, moesten 35 procent belasting betalen.

Dat hoge tarief stoorde met name Apple, dat wereldwijd zo’n miljard iPhones verkocht, waarvan het merendeel buiten de VS. Apple zag de buitenlandse kasvoorraad tot enorme proporties groeien: 252 miljard dollar. De multinational klaagde vaker hardop over het hoge tarief en was achter de schermen een van de aanjagers van het nieuwe belastingplan.

De vijf duurste bedrijven ter wereld zijn allemaal digitale platforms. Lees ook: Internet blijkt een monopoliemachine

Tegelijkertijd kreeg Apple (omzet in 2017: 230 miljard dollar, winst 48 miljard) zelf kritiek, omdat het de productie van zijn elektronica voor het grootste deel naar Azië heeft verplaatst.

In China groeide een toonaangevende smartphone-industrie rondom Foxconn, het bedrijf dat de iPhone maakt. Apple belooft een gedeelte van de productie van elektronica in de VS te laten plaatsvinden. Het gaat waarschijnlijk niet om de iPhone: het is moeilijk om de Chinese expertise en schaalgrootte te evenaren. Apple wil in de VS in elk geval een helpcentrum voor klanten bouwen en de hoeveelheid datacentra voor online opslag uitbreiden. Dat zou een investering van zo’n 10 miljard dollar vergen. Daarnaast wordt een fonds voor geavanceerde productiemethoden in de VS uitgebreid van 1 miljard naar 5 miljard dollar.

Vindingrijkheid

Apple-topman Tim Cook presenteert het plan om het buitenlandse kapitaal te repatriëren als een hernieuwd geloof in de „Amerikaanse vindingrijkheid”. „We voelen een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het land en de mensen die ons succes mogelijk maakten”, aldus Cook. Apple belooft de komende vijf jaar 30 miljard te investeren in de VS en 20.000 nieuwe Amerikaanse banen te creëren. Op dit moment werken er zo’n 84.000 mensen bij Apple in de VS.

Het bedrijf zegt ook de komende vijf jaar 350 miljard aan de Amerikaanse economie te bij te dragen – inclusief aankopen bij Amerikaanse leveranciers, waarvan 55 miljard in het komende jaar. Het is onduidelijk in hoeverre dat een uitbreiding is ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. Apple opent dit jaar ook een tweede, ringvormig hoofdkantoor in Cupertino in Californië.

Meer geld in buitenland gestald

In totaal rekent de Amerikaanse overheid erop zo’n 340 miljard dollar aan belastingen te innen van multinationals die hun geld repatriëren. Van alle Amerikaanse multinationals die hun geld in het buitenland stallen is de technologiesector het grootst: het gaat om bijna duizend miljard dollar, schat zakenkrant The Wall Street Journal. Na Apple heeft Microsoft de grootste kapitaalvoorraad in het buitenland: 142 miljard dollar. Daarna volgen IBM, Cisco en Googles moederbedrijf Alphabet.

Apple moet volgens de Europese Commissie nog 13 miljard euro aan achterstallige belasting in Ierland betalen, omdat het bedrijf onterecht geprofiteerd heeft van lage tarieven die via Apples Europese hoofdkantoor daar geheven werden. Apple is met Ierland overeengekomen dat het de verschuldigde 13 miljard komend voorjaar in een apart fonds zal stoppen. Pas als het volledige bedrag voldaan is, zal de Europese commissie de gerechtelijke procedure stoppen.