Apple gaat banen creëren in de VS

America first

Apple wil de komende vijf jaar 30 miljard dollar (24,5 miljard euro) in de Verenigde Staten investeren. Op die manier wil de technologiegigant 20.000 banen creëren bij bestaande vestigingen en op een gloednieuwe 'campus', zo maakte Apple woensdag bekend.

De miljardeninvesteringen in de VS zijn onderdeel van een breder investeringsplan. Zo wil het bedrijf honderden miljarden dollars terug naar de VS halen. Het verwacht over dat bedrag 38 miljard dollar aan belastingen af te dragen in eigen land. Een groot deel van het omvangrijke kapitaal van het bedrijf is nu nog geparkeerd in andere landen met gunstigere belastingregimes.

Apple-topman Tim Cook zei de investeringen te richten op delen van de VS waar het bedrijf de grootste impact kan hebben op de banenmarkt. Het gaat onder meer om banen in de productie van Apple-producten en voor het runnen van datacentra. De nieuwe campus wordt een centrum voor klantenservice. (ANP/BLOOMBERG)