Kabinet Belgische staatssecretaris voor Asiel ontruimd

Op het kantoor in Brussel is een enveloppe met wit poeder gevonden. Dat bleek geen antrax te zijn. Wel zat er een kogel in.

Foto Thierry Roge/Belga Photo

Op het kabinet van de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was vanmiddag een antraxalarm. Er was een verdachte enveloppe met wit poeder aangetroffen, verklaart de politie Brussel. Het bleek uiteindelijk niet om antrax te gaan. Ook zat er een kogel in, die bleek wel echt te zijn. Volgens Belgische media zat er ook een kaartje in met de tekst ‘innige deelneming’. Het onderzoek naar de afzender loopt nog.

Het kantoor werd ontruimd en rondom het kabinet aan de Brusselse Lambermontstraat werd de omgeving afgezet. De locatie werd ‘s middags weer vrijgegeven. De Civiele Bescherming, de Belgische federale hulpdiensten, kwam ter plaatse en onderzocht het poeder.

Alle medewerkers, ook de staatssecretaris zelf, hebben enige tijd in quarantaine verbleven. Twee medewerkers die in contact kwamen met de envelop kregen een douche.

Ook de Belgische premier Charles Michel verliet uit veiligheidsoverwegingen zijn nabijgelegen ambtswoning. Na het opheffen van de afzetting kon ook hij weer terugkeren.

Francken is de laatste weken in opspraak gekomen vanwege een affaire rond Soedanese asielzoekers. Of de brief daarmee verband houdt, is niet duidelijk.