Zzp’er moet zich verzekeren

Bij een ongeluk veroorzaakt door een zzp’er in een bedrijfsauto, lag het iets anders. De man werd als zelfstandig voeger ingehuurd door het bedrijf van zijn ouders. Onderweg voor een opdracht kreeg hij een ongeluk met de bedrijfsauto, waarbij hij ernstig letsel opliep. Het bedrijf van zijn ouders bleek geen schadeverzekering voor inzittenden te hebben afgesloten, waardoor de kosten voor de voeger hoog opliepen. Omdat zijn ouders zich door de ontbrekende verzekering volgens hem niet als goed werkgever hadden gedragen, stelde hij ze aansprakelijk. De rechtbank Midden-Nederland komt tot de conclusie dat deze verzekeringsplicht niet geldt in de verhouding tot zzp’ers. Anders dan de zorgplicht van de werkgever voor een veilige werkomgeving – ook voor externe arbeidskrachten als zzp’ers en vrijwilligers – is de plicht om je behoorlijk te verzekeren alleen van toepassing op de verhouding tussen werkgever en werknemer. De rechtbank benadrukt dat de ratio achter de verzekeringsplicht is, dat een werkgever die zijn werknemer verplicht in een bedrijfsauto te rijden op zijn minst moet zorgen voor een goede verzekering. Maar de voeger is in dit geval zelfstandig ondernemer, die ook zijn eigen auto had kunnen nemen. Zijn positie is wezenlijk anders dan die van een werknemer. Het voegbedrijf is niet aansprakelijk.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:RBMNE:2017:6028