Zwaar verwaarloosde kinderen in huis in Californië kregen ‘privéonderwijs’ ouders

De gearresteerde ouders.
De gearresteerde ouders. Jose Romero/AFP

De dertien kinderen van één gezin die maandag zwaar verwaarloosd werden aangetroffen in een huis in Perris, een stadje op honderd kilometer ten zuidoosten van Los Angeles, werden officieel onderwezen op een door hun ouders gerunde privéschool. Daardoor konden ze lange tijd uit het zicht van de autoriteiten blijven.

De vader had een privéschool opgericht, waar hij officieel zelf zijn kinderen onderwees. Het is in Californië heel eenvoudig om een particuliere school te beginnen. Dit soort scholen worden nauwelijks gecontroleerd.

De politie viel het huis maandag binnen nadat een van de kinderen, een meisje van zeventien, was ontsnapt en via een meegenomen mobiele telefoon de alarmcentrale had gebeld. In het huis troffen ze de twaalf broers en zussen van het meisje aan, in leeftijd tussen twee en 29 jaar. De kinderen zagen er uitgehongerd en zwaar verwaarloosd uit. Volgens een woordvoerder van politie leken de ouderen, van wie er sommigen vastgeketend zaten, een stuk jonger dan ze werkelijk waren. Het meisje dat alarm geslagen had, zou eruit zien als een kind van ongeveer tien.

De ouders, een man van 57 en een vrouw van 49, zijn gearresteerd. Hen wordt onder meer marteling, zware mishandeling en het in gevaar brengen van kinderen ten laste gelegd. Buurtbewoners hebben nooit iets bijzonders opgemerkt aan het gezin. De ramen waren geblindeerd, de man en vrouw waren vriendelijk, aldus buren, maar erg op zichzelf. Het is niet duidelijk waarom ze zo handelden. „Ik wou dat ik bij u kon komen met een verklaring voor wat er is gebeurd”, aldus een woordvoerder van de politie, die zei dat de moeder verbaasd was over haar arrestatie. (AP, Reuters)