Voormalig CIA-agent gearresteerd voor bezit geheime informatie

De man had informatie over geheim agenten in zijn bezit toen hij al vijf jaar geen CIA-agent meer was.

De agent werkte van 1994 tot 2007 voor de CIA
De agent werkte van 1994 tot 2007 voor de CIA Foto Brendan Smialowski/AFP

Een voormalig CIA-agent is gearresteerd voor onrechtmatig bezit van geclassificeerde documenten met namen en telefoonnummers van geheime CIA-agenten. Jerry Chun Shing Lee (53) werd maandag opgepakt toen hij op JFK International Airport in New York arriveerde, meldt persbureau AP.

Lee werd in 2012 al betrapt met de documenten. De FBI doorzocht de bagage en hotelkamer van Lee toen hij in Virginia was, waarbij er twee kleine boekjes werden gevonden met handgeschreven notities over geheime CIA-agenten. In de boekjes stond onder meer informatie over de namen, telefoonnummers en geheime locaties van de CIA. Uit onderzoek van de inlichtingendienst bleek dat de informatie volgens de classificatie van de CIA ‘geheim’ en ‘zeer geheim’ was.

Lee werd in 2013 vijf keer geïnterviewd door de FBI, maar zei toen niet dat hij de boekjes in zijn bezit had. Waarom hij toen niet gearresteerd werd, is niet bekend.

The New York Times legt een link tussen de arrestatie van Lee en dood en opsluiting van meer dan twaalf CIA-agenten in China na 2010. Destijds een enorme tegenslag voor de CIA, aldus de krant. Vorig jaar rapporteerde The New York Times over hoe de Chinese overheid systematisch het spionnennetwerk van de Amerikanen ontmantelde. Onderzoekers van de CIA waren er niet zeker hoe de Chinezen aan hun informatie kwamen.

10 jaar cel

Lee werkte voor de CIA van 1994 tot 2007 op verschillende locaties. De Amerikaan woont nu in Hongkong. Hij is onder andere gespecialiseerd in bewakingsdetectie, rekrutering van agenten en omgaan met geclassificeerde documenten.

Lee verscheen dinsdag in de federale rechtbank in New York. Hij wordt beschuldigd van het illegaal bezit van de documenten, waarvoor hij tien jaar cel kan krijgen. De rechtszaak zal plaatsvinden in de staat Virginia waar het kantoor van de CIA is.