Verzekeraars ouders Tristan van der V. niet aansprakelijk

De rechtbank had al eerder bepaald dat de ouders van Tristan van der V. niet aansprakelijk waren voor de schietpartij in Alphen aan de Rijn.

Kaarsen en bloemen bij winkelcentrum De Ridderhof waar Tristan van der V. zichzelf en vijf anderen doodschoot
Kaarsen en bloemen bij winkelcentrum De Ridderhof waar Tristan van der V. zichzelf en vijf anderen doodschoot Foto Valerie Kuypers/ANP

De verzekeraars van de ouders van Tristan van der V. hoeven niet op te draaien voor de vorderingen van de slachtoffers en nabestaanden. Volgens de rechtbank in Den Haag hebben de verzekeraars goed kunnen weerleggen dat de dader van de schietpartij in Alphen aan de Rijn niet onder de aansprakelijkheidsverzekering van zijn ouders viel.

Op 11 april 2011 schoot Tristan van der V. zes mensen dood in een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn, zestien mensen raakten gewond. Daarna pleegde hij zelfmoord.

Woensdag moest de rechtbank besluiten of de verzekeraars van de ouders aansprakelijk waren voor de claims van de slachtoffers. Maar de verzekeraars konden aantonen dat Tristan van der V. niet onder de verzekering van zijn ouders viel. Nationale-Nederlanden, bij wie Tristan van der V. een aansprakelijkheidsverzekering had, heeft al maximaal uitgekeerd aan de slachtoffers.

Lees meer over de claim van de slachtoffers op de ouders van Tristan van der V.

In juni bepaalde de rechtbank van Den Haag dat de ouders van Tristan van der V. niet aansprakelijk waren voor de gevolgen van de schietpartij. Dertien slachtoffers hadden een zaak aangespannen omdat de ouders volgens hen meer hadden kunnen doen om het bloedbad te voorkomen. Maar de rechtbank oordeelde dat de ouders geen indicaties hebben gehad van de plannen van Tristan.

Correctie (26 juni 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat er vijf mensen werden doodgeschoten bij de schietpartij in Alphen aan den Rijn en dat er zeventien gewonden vielen. Dat klopt niet. Van der V. heeft zes mensen gedood en vervolgens zelfmoord gepleegd. Zestien mensen raakten gewond. Hierboven is dat aangepast.