Analyse

Wie maken kans op de Popprijs?

Noorderslag Op woensdag barst Eurosonic-Noorderslag los, met als climax op zaterdag de uitreiking van de Popprijs voor de artiest die de grootste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Wordt het Ronnie Flex of Boef? Of iemand anders?

Boef tijdens de uitreiking van de XITE Awards 2017 in de Melkweg.
Boef tijdens de uitreiking van de XITE Awards 2017 in de Melkweg. Foto jeroen Jumelet / ANP

Niks boycot van rapper Boef, zei de organisatie van Eurosonic/Noorderslag. Liever wordt vrijdag een debat over ‘maatschappelijke verantwoordelijkheden van een artiest’ gevoerd – helaas dan wel zonder de rapper zelf. En ook zijn optreden op Noorderslag zaterdag gaat gewoon door. Daarmee lijkt Boef als winnaar van de Popprijs, die zaterdagavond laat wordt uitgereikt, ook helemaal geen ondenkbaar scenario.

Boef zou een flink polariserende winnaar zijn, waarbij de haat die hem ten deel viel na zijn ‘kech’-uitspraken lijnrecht staat tegenover zijn onnavolgbare succes als meest gestreamde artiest met nummers als ‘Habiba’, ‘Krantenwijk’ en ‘Patsergedrag’, en als stervlogger. Onafhankelijk, succesvol en controversieel. Tegen de norm. En een doelgroep die hem onverminderd blijft volgen.

Boef staat voor 20 januari geboekt in discotheek Time Out. Nu twijfelt de discotheek of dat wel kan doorgaan. Jongeren zijn in hun reacties milder dan ouderen.

Wie leverde afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek? De Popprijs is in deze week een fijn discussieonderwerp voor muziekliefhebbers. Eveneens traditie: de winnaar, die een cheque van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay krijgt, lekt nooit van tevoren uit. Wie sprong het meest in het oog, wie maakte knappe schaalvergrotingen naar een groot publiek, wie verdient de prijs zo langzamerhand wel eens?

Om de winnaar van vorig jaar kon niemand heen, dj Martin Garrix. „Imposante cijfers”, zag de jury van de Popprijs. De erkenning gleed echter wat langs de succes-dj heen, al dankte hij nog via een videoscherm.

Lees ook: Negen keer festivaltips voor Eurosonic

De kandidaat dit jaar met een grote gunfactor is rapper Ronnie Flex. Ja, hij won de Popprijs al eens in 2015, als onderdeel van het jonge hiphopcollectief New Wave. Dat was na jaren van ‘logische’ winnaars een onverwachte, gedenkwaardige, controversiële Popwinnaar, met als puberale, jolige, fakkeldragers Ronnie Flex en Lil’ Kleine.

De weerzin van toen is omgeslagen in bewondering: Ronnie Flex, de rapper/zanger die van Autotune zijn handelsmerk maakte, bestendigde zijn status met impactvolle, dynamische optredens en tal van hits.

Of wordt het toch de band Kensington? Hun eenvormige heavy gitaarbombasme ontwikkelt zich gestaag, maar wat blijft het een prestatie hoe de populairste rockband van Nederland avond aan avond in de Ziggo Dome uitverkoopt en platspeelt. En nu wordt de stap naar de Arena gezet.

  5 tips voor Noorderslag

  Op zaterdag presenteren de Nederlandse bands zich aan het publiek in de Oosterpoort in Groningen. Afsluiter van de avond is om 23.30u de bekendmaking van de Popprijs, voor de ‘belangrijkste bijdrage aan de popmuziek in Nederland’ van 2017.

  Jan Vollaard

 • Boef

  Pech voor de rapper die de mond vol had over kechs: de traditionele bierdouche die voorheen gereserveerd was voor de winnaar van de Popprijs is nu voor hem. De in Parijs geboren Sofiane Boussaadia met Algerijnse roots groeide op in Eindhoven en brak door met de hits Slapend Rijk en Habiba.

  Kleine Zaal, 21.40u.

 • Roxeanne Hazes

  Dochter van André Hazes trekt haar eigen spoor door het Nederlandstalig poplandschap met haar album In Mijn Bloed. Als een Nederlandse Lana del Rey maakt ze zich los uit de cultus die haar iets te voorbarig had voorbestemd als gangmaker van evenementen als Holland Zingt Hazes.

  Foyer, 21.15u.

  Lees ook dit interview met Roxeanne Hazes: ‘In mijn teksten zie ik mijn levensverhaal’
 • Altin Gün

  Bassist Jasper Verhulst uit de band van Jacco Gardner raakte in Turkije verslingerd aan de plaatselijke seventiesmuziek waarin traditionele klanken werden verweven met westerse psychedelische rock. De Nederlands/Turkse band Altin Gün maakt gebruik van saz en surfgitaar.

  Foyer 00.15u.

 • Begin 2017 tipten we Altin Gün als rijzende sterren: Turks goud
 • Iguana Death Cult

  Garagerockkwartet uit Rotterdam heeft van de gelegenheid tot crowdsurfen op hun crazy psych rock een heilige missie gemaakt. Fuzz en reverb geven de toon aan bij muziek die schuurt, wringt, pruttelt en knettert totdat het kookpunt bereikt is.

  Foyer, 01.45u.

 • Kraantje Pappie

  Groningens eigen rapcoryfee mag zich een Noorderslagveteraan noemen na optredens in 2010, 2012 en ettelijke keren op Eurosonic. Zijn livereputatie dankt hij aan successen op Lowlands, Pinkpop, Rock Werchter en ontelbare clubshows. Representatieve songtitels: ‘Pompen’ en ‘De Hele Nacht Door.’

  Grote Zaal 01.00u.

 • Nana Adjoa speelde jarenlang als achtergrondbassiste in diverse bands. Nu presenteert ze zichzelf op Eurosonic/Noorderslag als zingende en gitaar spelende frontvrouw. Lees ook: ‘Nu heb ik zelf de regie’