Turnkampioene Biles ook misbruikt door teamarts

Simone Biles zegt ook te zijn misbruikt door Larry Nassar, voormalig arts van het Amerikaanse turnteam. De meervoudig olympisch kampioene is op Twitter met een verklaring naar buiten gekomen.

„De meesten van jullie kennen mij als een gelukkig, lacherig en energiek meisje, maar de laatste tijd voel ik me gebroken. En hoe meer ik probeer me af te sluiten voor de stem in mijn hoofd, des te luider de stem schreeuwt. Ik ben niet bang meer mijn verhaal te vertellen”, schrijft de twintigjarige Biles, die bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 het turntoernooi domineerde. Zij won vier gouden en een bronzen medaille.

Voordat Biles met haar verklaring kwam, gingen onder anderen haar olympische teamgenoten McKayla Maroney, Aly Raisman and Gabby Douglas haar voor. Nassar werd begin december voor het bezit van kinderporno veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestig jaar. Het onderzoek naar de arts voor seksueel misbruik van minderjarige turnsters loopt nog.

Biles won in Rio olympisch goud op de meerkamp, vloer, sprong en in de landenwedstrijd. Op balk moest zij, mede door een fout, genoegen nemen met brons, de olympische titel ging naar de Nederlandse Sanne Wevers. Biles, tienvoudig wereldkampioene, is de meest succesvolle Amerikaanse gymnaste ooit. (ANP)