Tillerson: militaire actie in Noord-Korea als diplomatie mislukt

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gewaarschuwd dat Pyongyang rekening moet houden met militair ingrijpen als het niet kiest voor onderhandelingen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson (rechts) en zijn Canadese ambtgenoot Chrystia Freeland na afloop van de ministeriële ontmoeting over Noord-Korea in de Canadese stad Vancouver op dinsdag.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson (rechts) en zijn Canadese ambtgenoot Chrystia Freeland na afloop van de ministeriële ontmoeting over Noord-Korea in de Canadese stad Vancouver op dinsdag. Foto Don MacKinnon / AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft gewaarschuwd dat Noord-Korea rekening moet houden met militair ingrijpen als het land niet kiest voor onderhandelingen om zijn nucleaire wapens op te geven.

Dat zei Tillerson dinsdag na een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van twintig landen over de aanpak van Noord-Korea in de Canadese stad Vancouver, meldt persbureau AP.

“We moeten heel nuchter zijn over de huidige situatie”, aldus de minister. “We moeten erkennen dat de dreiging groeit en dat als Noord-Korea niet kiest voor het pad van afspraken, overleg en onderhandeling, ze een andere optie in gang zetten.”

Bondgenoten VS

De landen bij de ontmoeting, allen bondgenoten van de Verenigde Staten tijdens de Koreaanse Oorlog begin jaren vijftig, waaronder Zuid-Korea en Japan, besloten sancties mogelijk aan te scherpen om de druk op Noord-Korea op te voeren - maar onderstreepten dat een diplomatieke oplossing van de crisis rond Noord-Korea mogelijk is.

Volgens Tillerson streeft de regering van president Trump naar een diplomatieke oplossing, maar heeft Noord-Korea nog niet laten blijken een “geloofwaardige onderhandelingspartner” te zijn. Hij zei dat een “blijvende staking” van dreigend gedrag een voorwaarde is voor onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS.

Tillerson wilde geen commentaar geven op speculatie dat het Witte Huis een beperkte militaire actie tegen Noord-Korea overweegt, om het land een “bloedneus” te bezorgen. Dat moet volgens hem nog worden besloten door de Nationale Veiligheidsraad en de president.

China en Rusland afwezig

De ontmoeting werd niet bijgewoond door China en Rusland, twee buurlanden van Noord-Korea en cruciale spelers bij pogingen om het conflict op te lossen. Beide landen hadden kritiek op de ontmoeting. Volgens China was het overleg “zinloos” zonder vertegenwoordiging uit Beijing. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wees de ontmoeting zelfs van de hand als “schadelijk”.