Oppositie wil snel gaskraan dicht    

Gasdebat Kamerleden zijn kritisch over het uitblijven van een nieuw schadeprotocol. De Groninger Bodembeweging stapt uit het overleg daarover.

De linkse oppositiepartijen willen binnen twee weken een plan om de gasproductie in Groningen terug te brengen tot 12 miljard kubieke meter per jaar. De coalitiepartijen VVD en CDA steunen de ambitie om de productie naar beneden te brengen, maar zij wilden dit streven dinsdagavond in een Tweede Kamerdebat niet kwantificeren.

„We draaien de gaskraan zo ver mogelijk terug. Het is nu heel gemakkelijk om te zeggen, zoveel gaan we doen, maar ik kan dat niet waarmaken”, zei VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. Zij wil dat minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) snel met scenario’s komt om „verantwoord af te bouwen”. Het debat liep nog toen deze krant naar de drukker ging.

Het Tweede Kamerdebat werd dinsdag gehouden naar aanleiding van de aardbeving vorig week, onder Zeerijp. Die had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Het was de op twee na sterkste aardbeving ooit in het Groningse gaswinningsgebied.

Een productiebeperking tot 12 miljard kuub – nu ligt het plafond op 21,6 miljard – komt overeen met een advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen uit 2013. Daarmee zou het risico op bevingen nihil zijn.

Kamerleden toonden zich gisteren kritisch over het uitblijven van een nieuw schadeprotocol. Dat had er sinds 1 juli moeten zijn. Sinds 1 maart zijn er geen nieuwe schades meer afgehandeld. „En de beving van vorige week heeft geleid tot 3.000 nieuwe schademeldingen”, zei Sandra Beckerman van de SP.

‘Protocol benadeelt gedupeerden’

Met name GroenLinks en de SP verwijten het kabinet dat er een zware aardbeving nodig is voordat men bereid was de productie verder te verlagen. In het regeerakkoord wordt voor het eind van de kabinetsperiode in 2021 nog uitgegaan van een productie van zo’n 20 miljard kuub.

Dinsdag werd ook bekend dat de actiegroep Groninger Bodembeweging uit het overleg over het schadeprotocol voor de aardbevingen is gestapt. Aanleiding is dat een nieuw concept-schadeprotocol volgens de actiegroep nadelig uitpakt voor gedupeerden.

Zo ontbreekt de mogelijkheid om een contra-expert in te schakelen. Ook worden mensen die verder weg wonen van het aardbevingsgebied uitgesloten van schadevergoeding.